Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Ιστορία - ΣκιάθοςΗ Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά: Επιλέξτε προορισμό
Ιστορία - Σκιάθος, Ελλάδα: Πληροφορίες για την ιστορία της Σκιάθου, Σποράδες

 
Το όνομα «Σκιάθος» ανάγεται στη προ-ελληνιστική περίοδο.

Σύμφωνα με τη παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, οι Πελασγοί, το βάπτισαν έτσι εξαιτίας των πολλών δέντρων που δημιουργούσαν εντυπωσιακές σκιές. Λάτρευαν τον θεό Διόνυσο, τον οποίον αποκαλούσαν "Σκιάνθιο".
Μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου η Σκιάθος έζησε πολύ δύσκολα χρόνια.

Αργότερα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους (146 π.Χ.), οι οποίοι παραχώρησαν πολλά προνόμια στους Σκιαθίτες.

Το 88 π.Χ. ο βασιλιάς του Πόντου, ο Μιθριδάτης ο ΣΤ', σε

Στις αρχές του 19ου αι. οι κάτοικοι της Σκιάθου άρχισαν να ασχολούνται επιτυχώς με τη ναυπήγηση. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης έπαιξαν ενεργό ρόλο και μάλιστα παρείχαν καταφύγιο σε πολλούς Αρματολούς και Κλέφτες, μεταξύ των οποίων και στον Θ. Κολοκοτρώνη.

 

Μετέπειτα η Σκιάθος εποικίσθηκε από Κρήτες, οι οποίοι κατέλαβαν και τις υπόλοιπες Σποράδες.

Λόγω της εύφορης γης του και της στρατηγικής του θέσης, το νησί απειλήθηκε από πολλούς εισβολείς. Τον 7ο - 6ο αι. π.Χ. Χαλκιδείς εποίκησαν το νησί.

Εισήγαγαν τη καλλιέργεια της αμπέλου και της ελιάς, για τις οποίες έκτοτε φημίζεται η Σκιάθος. Επίσης έκτισαν τη πρώτη οχυρωμένη πόλη της Σκιάθου.

Ως μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας η Σκιάθος έλαβε μέρος στους Περσικούς Πολέμους. Μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο (404 π.Χ.) η Σκιάθος έγινε επίσημα αυτόνομη και ανεξάρτητη.

  Οι Σπαρτιάτες τότε εισέβαλαν ξανά στη Σκιάθο, όμως γρήγορα οι Σκιαθίτες, με τη βοήθεια των Αθηναίων, τους εξανάγκασαν σε φυγή, εξασφαλίζοντας για το νησί άλλα 40 χρόνια ειρήνης

Ιστορία - Σκιάθος: Σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της Σκιάθου

Τα χρόνια της ευμάρειας όμως έληξαν όταν οι Αθηναίοι μετέτρεψαν τη Σκιάθο σε ναύσταθμο και βάση για τις ανάγκες του πολέμου εναντίον του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας. Η Σκιάθος εντέλει πέρασε στα χέρια των Μακεδόνων, οι οποίοι και εγκαθίδρυσαν έναν τύραννο μέχρι το 341 π.Χ.πόλεμο με τους Ρωμαίους, έκαψε το νησί.

Το 42 π.Χ. η Σκιάθος περιήλθε στην κυριαρχία των Αθηναίων πριν ξαναπεράσει σε αυτή των Ρωμαίων το 221 μ.Χ.

Ο Χριστιανισμός εμφανίστηκε στο νησί το 325 μ.Χ. και η πρώτη εκκλησία, αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα, ανοικοδομήθηκε το 530.

Κατά τη Βυζαντινή Περίοδο η Σκιάθος υπαγόταν στη επαρχία της Θεσσαλίας και ο επίσκοπός της στη Μητρόπολη της Λάρισας

Τον 7ο αι. η Σκιάθος, όπως και η πλειοψηφία των νησιών του Αιγαίου, πλήχθηκε άσχημα από επιδρομές των Σαρακηνών.

Το 1204 η Σκιάθος πέρασε στα χέρια των Ενετών. Μαζί με τη Σκόπελο διοικούνταν από τους Γκίζι, οι οποίοι έχτισαν σημαντικό φρούριο στη χερσόνησο Μπούρτζι, που χωρίζει στα δύο τη πόλη της Σκιάθου.

Η ηγεμονία των αδελφών Γκίζι διήρκεσε μέχρι το 1276. Μετά το 1276 και μέχρι μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, την ηγεμονία του νησιού ανέλαβαν άλλοι σπουδαίοι Ενετοί ευγενείς.


Το 1538 όμως η Σκιάθος κυριεύτηκε από το στόλο του Μπαρμπαρόσα και πέρασε στα χέρια των Οθωμανών.
Η Σκιάθος ελευθερώθηκε μαζί με τα άλλα νησιά το 1830.

Μετά την Επανάσταση οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν την απόρθητη πόλη του Κάστρου, στην οποία είχαν εγκατασταθεί γύρω στον 14ο αι. και εγκαταστάθηκαν ξανά στην αρχαία παραλιακή πόλη, όπου επιδόθηκαν εκ νέου.

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η παραλιακή αυτή πόλη υπέστη πολλές ζημιές από βομβαρδισμούς.

Δύο γεγονότα όμως συγκλόνισαν περισσότερο από τα άλλα τη συνείδηση των Σκιαθιτών και τιμούνται με τελετές ως τις μέρες μας: η βύθιση ενός υποβρυχίου με σκιαθίτικο πλήρωμα από τους Ναζί στις 14 Σεπτ. 1943 και το κάψιμο του νησιού σε συνδυασμό με την εκτέλεση 7 νέων Σκιαθιτών στις 23 Αυγούστου 1944. 

Τα δύσκολα αυτά χρόνια της Κατοχής το εγκαταλελειμμένο Κάστρο ξαναχρησιμοποιήθηκε από την Ελληνική αντίσταση, τους Βρετανούς, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς αξιωματικούς ως καταφύγιο.


Μετά το τέλος του Πολέμου η Σκιάθος ανέκαμψε γρήγορα. 
 
.............................................................................................................................................
Επιστροφή:
+ Σκιάθος - Αρχική Σελίδα
+ Γενικές πληροφορίες
+ Ταξίδι - Σποράδες
+ Ελλάδα - Αρχική Σελίδα

Περισσότερα:
+ Ξενοδοχεία
+ Φωτογραφίες
+ Καιρός
+ Χάρτης
+ Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
+ Πτήσεις
+ Πλοία
Σχετικά:
+ Χωριά
+ Παραλίες
+ Εκκλησίες
+ Μουσεία
+ Αρχιτεκτονική
   
  Ελλάδα > Σποράδες > Σκιάθος Ελλάδα > Ιστορία - Σκιάθος αρχή σελίδας
 

   
Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR Επιλέξτε έναν προορισμό