Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Ιστορία - ΎδραΕπιλέξτε έναν προορισμό
Ιστορία - Ύδρα, Ελλάδα: Πληροφορίες για την ιστορία της Ύδρας, Σαρωνικός

 
Γνωρίζουμε ελάχιστα για την Ύδρα ως τη Τουρκοκρατία.

Πιθανότατα οι πρώτοι έποικοι να κατάγονταν από τις Μυκήνες καθώς οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως έναν οικισμό που χρονολογείται από τη Μυκηναϊκή Περίοδο.

Ως τον 15ο αι. δεν αναφέρεται κάποιο σπουδαίο ιστορικό γεγονός.

Τον 15ο αι., μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, οι κάτοικοι
καθόσον το νησί τους ήταν άνυδρο και συνεπώς δεν θεωρείτο τόπος ιδιαίτερης σημασίας από τους κατακτητές.

Τον 17ο αι. η Ύδρα βαθμιαία συγκρότησε ένα σημαντικό εμπορικό στόλο.

Στο τέλος όμως του αιώνα (1797) χτυπήθηκε από επιδημία πανούκλας, η οποία αποδεκάτισε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της και ώθησε ένα άλλο να μεταναστεύσει.
Οι σημαντικότεροι ήρωες του νησιού ήταν οι πλοιοκτήτες Ανδρέας Μιαούλης και Λάζαρος Κουντουριώτης, οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στη διεξαγωγή του αποτελέσματος της Επανάστασης υπέρ των Ελλήνων.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η οικονομία της Ύδρας πέρασε σε φάση ύφεσης. Για ένα μικρό διάστημα χάρη στην αλιεία (ψάρια και σφουγγάρια) φάνηκε να ανακάμπτει, όμως γρήγορα ξαναπέρασε σε φάση
 
του νησιού, λόγω των ολοένα αυξανόμενων πειρατικών επιδρομών και την τούρκικη δαμόκλειο σπάθη εγκατέλειψαν τα παράλια και εγκαταστάθηκαν στο εσωτερικό του νησιού, στις πιο ορεινές περιοχές.

Ιστορία - Ύδρα: Σύντομη αναφορά στην ιστορία της Ύδρας

Γύρω στα 1460, πρόσφυγες από την Αλβανία, την Ήπειρο, τη Κρήτη, την Εύβοια, τη Κύθνο και τη Μικρά Ασία εγκαταστάθηκαν στην Ύδρα, ενώ, κατά τη διάρκεια του 18ου αι., Πελοποννήσιοι κατέφθασαν στο νησί ξεφεύγοντας από τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο.

Στη περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Υδραίοι είχαν σχετικά περισσότερες ελευθερίες,
Οι συνθήκες πάντως βελτιώθηκαν αισθητά τον 18ο αι. Η Ύδρα εδραιώθηκε ως ναυτική δύναμη, ανέπτυξε εμπορικές σχέσεις με όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό (Γαλλία, Ισπανία και Αμερική).

Ο υδραίικος στόλος έφτασε στο απόγειο του κατά τους Ναπελεώντειους Πολέμους, όπου κατόρθωσε να έχει σχεδόν το μονοπώλιο των ενδωμεσογειακών μεταφορών.

Στις αρχές του 19ου πολλοί επώνυμοι Υδραίοι ήσαν μέλη της Φιλικής Εταιρείας (η οποία ιδρύθηκε το 1814) και έπαιξαν σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, διαθέτοντας τα πλοία τους για τους σκοπούς του Έθνους και επιχορηγώντας τον Αγώνα.

Ο απόηχος του ηρωισμού των υδραίικων πληρωμάτων έφτασε μέχρι την Ευρώπη και τιμάται ως τις μέρες μας.
ύφεσης εξαιτίας της περικοπής των επιδοτήσεων στις σπογγαλιευτικές εταιρείες από την Ελληνική Αγροτική Τράπεζα.

Τη δεκαετία του 50 διάφοροι καλλιτέχνες, ακολουθώντας τη συμβουλή του Miller, έκαναν το ταξίδι ως την Ύδρα και μαγεύτηκαν από την ομορφιά της.

Η Ύδρα χρησιμοποιήθηκε ως φόντο για πολλές ταινίες (π.χ. «Το Παιδί και το Δελφίνι» του Jean Negulesco με τη Sophia Loren και η «Φαίδρα» του Μιχάλη Κακογιάννη με τον Anthony Perkins και τη Μελίνα Μερκούρη), μετατράπηκε σε κοσμοπολίτικο στολίδι του Αργοσαρωνικού, προσελκύοντας σταρ απ' όλη την υφήλιο αλλά και κοινούς θνητούς που ήθελαν -και συνεχίζουν να θέλουν- να γνωρίσουν από κοντά αυτόν τον μοναδικό τόπο.
 
.............................................................................................................................................
Επιστροφή:
+ Ύδρα - Αρχική Σελίδα
+ Γενικές πληροφορίες
+ Ταξίδι - Σαρωνικός
+ Ελλάδα - Αρχική Σελίδα

Περισσότερα:
+ Ξενοδοχεία
+ Φωτογραφίες
+ Καιρός
+ Χάρτης
+ Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
+ Πτήσεις
+ Πλοία
Σχετικά:
+ Χωριά
+ Παραλίες
+ Εκκλησίες
+ Μουσεία
+ Αρχιτεκτονική
   
  Ελλάδα > Σαρωνικός > Ύδρα Ελλάδα > Ιστορία - Ύδρα αρχή σελίδας
 

   
Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR Επιλέξτε έναν προορισμό