Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Ιστορία - ΑίγιναΕπιλέξτε έναν προορισμό
Ιστορία - Αίγινα, Ελλάδα: Πληροφορίες για την ιστορία της Αίγινας, Σαρωνικός

 
Σύμφωνα με τον μύθο, η Αίγινα πήρε τα όνομα της από μια νύμφη, κόρη του ποταμού Ασωπού, την οποία γοήτευσε ο Δίας και πήρε στο νησί της Αίγινας, τότε γνωστό ως Οινόη.

Εκεί γέννησε τον Αιακό, πρώτο βασιλιά του νησιού και παππούς του γνωστού ήρωα της Τροίας Αχιλλέα.
Η δόξα του νησιού έφτασε το ζενίθ της γύρω στον 6ο και 7ο αιώνα π.Χ. όταν η ναυτιλιακή της δύναμη έφτασε το απόγειο της, ακριβώς όπως το εμπόριο της που εξαπλώνονταν μέχρι την Αίγυπτο και την Φοινίκια.

Επίσης η Αίγινα ήταν η πρώτη σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που έκοψε νομίσματα: τα διάσημα ασημένια νομίσματα
Δυστυχώς τα πράγματα άλλαξαν: οι Αθηναίοι δεν έβλεπαν την οικονομική, κοινωνική και ναυτιλιακή δόξα της Αίγινας με καλό μάτι και, ζηλεύοντας τον πλούτο του νησιού, της επιτέθηκαν το 459 π.Χ. και την ανάγκασαν να κατεβάσει τους τοίχους της πόλης και να παραδώσει τον στόλο της.
 
Ο Αιακός μετονόμασε τον νησί Αίγινα προς τιμήν της μητέρας του. Αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στην Κολόνα, κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού,χρονολογούνται γύρω στο 3000π.Χ. και αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικούνταν την Νεολιθική Περίοδο.

Ιστορία - Αίγινα: Σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της Αίγινας

Οι Μίνωες ήταν οι επόμενοι κυρίαρχοι του νησιού, ακολουθούμενοι από τους Αχαιούς και τους Δωριείς. Η Αίγινα είδε την οικονομική και ναυτική της δύναμη να αυξάνεται κατά τα μέσα της δεύτερης χιλιετηρίδας π.Χ., αναπτύσσοντας το εμπόριο, μεταφέροντας με τα δικά της πλοία τα προϊόντα της στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
χελώνες, καθώς η χελώνα ήταν το σύμβολο του νησιού.


Ο πλούτος ήταν φανερός σε όλο το νησί, και αυτή ήταν η χρυσή εποχή της Αίγινας.

Ο ισχυρός
στόλος της έπαιξε βασικό ρόλο κατά την διάρκεια της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στο πλευρό των Αθηναίων.

Μετά την ήττα των Περσών, η ζωή συνεχίστηκε με τον ίδιο τρόπο στην πλούσια Αίγινα και οι κάτοικοι της έχτισαν τον εντυπωσιακό ναό της Αφαίας.
Μετά από αυτό, η Αίγινα βυθίστηκε σε ένα γεωπολιτικό σκοτάδι και έζησε την ίδια ιστορία με την υπόλοιπη Ελλάδα: την κυριαρχία του Φίλιππου του Μακεδόνα, ακολουθούμενη από αυτήν του γιου του Μέγα Αλέξανδρο, και τους διάδοχους του, τους Πτολεμαίους. Ακολούθησε ο Ρωμαϊκός ζυγός γύρω στο 86 π.Χ. και μετά η Βυζαντινή περίοδος, η Βενετική κυριαρχία και η Οθωμανική τυραννία μέχρι την επανάσταση του 1821.

Η Αίγινα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση ενάντιων των Τούρκων, και έζησε ξανά μια σύντομη περίοδο δόξας, από το 1827 έως το 1829, όταν το νησί ονομάστηκε προσωρινή πρωτεύουσα της μερικώς απελευθερωμένης Ελλάδας.

Με την δημιουργία όμως του Νέου Ελληνικού Κράτους το 1930, η Αίγινα ξαναγύρισε στην σκιά και στον πιο ταπεινό ρόλο της ως πρώτη παραγωγός φιστικιών στην Ελλάδα.
 
.............................................................................................................................................
Επιστροφή:
+ Αίγινα - Αρχική Σελίδα
+ Γενικές πληροφορίες
+ Ταξίδι - Σαρωνικός
+ Ελλάδα - Αρχική Σελίδα

Περισσότερα:
+ Ξενοδοχεία
+ Φωτογραφίες
+ Καιρός
+ Χάρτης
+ Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
+ Πτήσεις
+ Πλοία
Σχετικά:
+ Χωριά
+ Παραλίες
+ Εκκλησίες
+ Μουσεία
+ Αρχιτεκτονική
   
  Ελλάδα > Σαρωνικός > Αίγινα Ελλάδα > Ιστορία - Αίγινα αρχή σελίδας
 

   
Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR