Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Ιστορία - ΖάκυνθοςΕπιλέξτε έναν προορισμό
Ιστορία - Ζάκυνθος, Ελλάδα: Πληροφορίες για την ιστορία της Ζακύνθου, Νησιά Ιονίου

 
Η Ζάκυνθος κατοικείται από την Νεολιθική Εποχή όπως αποδεικνύουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές.

Ο Όμηρος πρώτος αναφέρει το νησί στα έργα του, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Αναφέρει ότι οι πρώτοι κάτοικοι
Όμως, οι κάτοικοι της Ζακύνθου εξεγέρθηκαν και επανέφεραν το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα.

Μετά τους Μακεδονικούς Πολέμους, η Ζάκυνθος βρέθηκε υπό τη μακεδονική κυριαρχία και στη συνέχεια υπό τη ρωμαϊκή, η οποία σημάδεψε την ιστορία του νησιού.
Τότε, η Ζάκυνθος, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, πέρασε διαδοχικά υπό την ενετική και φραγκική κυριαρχία και ακολούθησε ο βασιλιάς της Νάπολης και ο πρίγκιπας της Φλωρεντίας.

Τον 15ο αιώνα, ενώ η υπόλοιπη
Ελλάδα ήταν υπό την τουρκική
 
του νησιού ήταν ο γιος του βασιλιά Δάρδανου της Τροίας, ο Ζάκυνθος και οι άντρες του, οι οποίοι αποίκισαν το νησί γύρω στα 1500 με 1600 π.Χ.

Μετά, το νησί κατακτήθηκε από τον βασιλιά Αρκείσιο της Κεφαλονιάς.
Ο περίφημος Οδυσσέας της Ιθάκης ήταν ο επόμενος βασιλιάς που κατέκτησε το νησί.

Αργότερα, υπεγράφη συμφωνία και η Ζάκυνθος έγινε ανεξάρτητη και εγκαθιδρύθηκε η πρώτη δημοκρατία στον ελλαδικό χώρο, που διήρκεσε πάνω από 650 χρόνια.

Επειδή το νησί είχε στρατηγική θέση και διέθετε εύφορη γη, οι κάτοικοι ήταν εύποροι και ίδυσαν διάφορες αποικίες στην Κρήτη, την Πάρο, τα νησιά των Κυκλάδων, ακόμα και στην Ισπανία.

Τον 5ο αιώνα, κατά τους Περσικούς Πολέμους, η Ζάκυνθος παρέμεινε ουδέτερη. Κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, το νησί ανήκει στην Αθηναϊκή Συμμαχία.

Όταν η συμμαχία διαλύθηκε μετά την ήττα της Αθήνας στην εκστρατεία κατά της Σικελίας, η Ζάκυνθος τέθηκε υπό την ηγεμονία των Λακεδαιμονίων, που επέβαλαν ολιγαρχία στο νησί βάζοντας τέλος στη δημοκρατία.

Ιστορία - Ζάκυνθος: Σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της Ζακύνθου

Στην αρχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας, ένας ανθύπατος διοικούσε το νησί. Στη συνέχεια, η Ζάκυνθος κέρδισε μερική αυτονομία μα έπρεπε να πληρώνει ετήσιο φόρο στους Ρωμαίους και να στέλνει στρατιώτες στις ρωμαϊκές λεγεώνες.


Οι νησιώτες μπορούσαν να έχουν δικούς τους νόμους και δικό τους δήμο, κοινοβούλιο και νόμισμα.

Για τη Ζάκυνθο και τους κατοίκους της, η ρωμαϊκή περίοδος σήμανε μεγάλη εξέλιξη σε πολιτισμικό επίπεδο.

Γύρω στο 34 μ.Χ. ο χριστιανισμός ήρθε στο νησί και επεκράτησε στο δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. κατά την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, που ίδρυσε ο Μέγας Κωνσταντίνος.
κυριαρχία, τα Επτάνησα τελούσαν ακόμα υπό την κυριαρχία των Ενετών, οι οποίοι επέβαλαν το πολιτικό σύστημα της αριστοκρατικής ολιγαρχία.


Το 1797, Γάλλοι δημοκράτες έφτασαν στο νησί και υποσχέθηκαν αλλαγή σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο αλλά και πάλι επιβλήθηκε ολιγαρχία, όταν Ρώσοι και Τούρκοι κατέκτησαν το νησί.

Οι Γάλλοι κατάφεραν να ξαναπάρουν τη Ζάκυνθο και τα υπόλοιπα Επτάνησα και ακολούθησαν οι Άγγλοι, που έμειναν στο νησί από το 1814 ως το 1864. Κατά την κυριαρχία τους, οι Άγγλοι εκσυγχρόνισαν και ανέπτυξαν τον διοικητικό και δημόσιο τομέα της Ζακύνθου.

Αν και γλίτωσε από τον οθωμανικό ζυγό, η Ζάκυνθος, με τα υπόλοιπα Επτάνησα, βοήθησε την υπόλοιπη Ελλάδα να οργανώσει και να ολοκληρώσει την επανάσταση για την ανεξαρτησία ενάντια στους Τούρκους.

Η Ζάκυνθος και τα υπόλοιπα Επτάνησα ενώθηκαν με το υπόλοιπο νεοϊδρυθέν ανεξάρτητο ελληνικό κράτος στις 21 Μαΐου 1864.
 
.............................................................................................................................................
Επιστροφή:
+ Ζάκυνθος - Αρχική Σελίδα
+ Γενικές πληροφορίες
+ Ταξίδι - Νησιά Ιονίου
+ Ελλάδα - Αρχική Σελίδα

Περισσότερα:
+ Ξενοδοχεία
+ Φωτογραφίες
+ Καιρός
+ Χάρτης
+ Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
+ Πτήσεις
+ Πλοία
Σχετικά:
+ Χωριά
+ Παραλίες
+ Εκκλησίες
+ Μουσεία
+ Αρχιτεκτονική
   
 
 

   
Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR Επιλέξτε έναν προορισμό