Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Ιστορία - ΛευκάδαΕπιλέξτε έναν προορισμό
Ιστορία - Λευκάδα, Ελλάδα: Πληροφορίες για την ιστορία της Λευκάδας, Νησιά Ιονίου

 

 

Ιστορία - Λευκάδα: Σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της ΛευκάδαςΗ Λευκάδα χρωστά το όνομά της στα λευκά βράχια που χαρακτηρίζουν το νότιο τμήμα του νησιού, το ακρωτήρι του Λευκάτα. Πρώτα ονομάστηκε Λευκάδα η πόλη και στη συνέχεια, ολόκληρο το νησί.
Κατά τη μυθολογία, η ποιήτρια Σαπφώ έπεσε από αυτά τα λευκά βράχια γιατί δεν άντεχε το μαρτύριο του έρωτά της για τον Φάωνα.

Το 230 π.Χ., συμμάχησε με τους Μακεδόνες για να απωθήσει τις ρωμαϊκές επιθέσεις αλλά οι Ρωμαίοι επεκράτησαν και το 198 π.Χ., το νησί βρέθηκε υπό ρωμαϊκή κυριαρχία κι έγινε τμήμα της ρωμαϊκές επαρχίας Νικόπολη.

Η Λευκάδα έγινε τμήμα της επαρχίας της Αχαΐας κατά τη βυζαντινή περίοδο και υπέφερε από πειρατικές επιθέσεις λόγω της στρατηγικής της θέσης.
Τον 6ο αιώνα, η Λευκάδα περιελήφθη στο Θέμα της Κεφαλονιάς και έγινε, μετά από λεηλασίες από τους
Με τη συνθήκη του Καμποφόρμιο, το νησί έγινε τμήμα του γαλλικού κράτους.

Το 1799, ο συμμαχικός στόλος Τούρκων, Ρώσων και ¶γγλων νίκησε τους Γάλλους και κατέκτησε τη Λευκάδα. Η Επτάνησος Πολιτεία ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 1800, με σκοπό την ανεξαρτησία, αλλά η απόπειρα απέτυχε το 1807, επειδή το νησί πέρασε πάλι υπό τη γαλλική κυριαρχία. Ακολούθησε μια περίοδος ευημερίας και μεγάλων βελτιώσεων στη γεωργία για το νησί.
 
Οι Κορίνθιοι έκαναν αποικία στο νησί τον 7ο αιώνα π.Χ. κι έχτισαν τη νέα πόλη της Λευκάδας, και το 650 π.Χ. άρχισαν την κατασκευή της διώρυγας που χωρίζει τη Λευκάδα από την ηπειρωτική χώρα, μετατρέποντάς την σε νησί. Εκείνη την περίοδο το νησί αποτελούταν από αυτόνομες, ακμάζουσες πόλεις.
Η Λευκάδα έπαιξε ρόλο στους Περσικούς Πολέμους και συμμετείχε σε μάχες με άλλες ελληνικές πόλεις. Το νησί έστειλε τρία πλοία να βοηθήσουν στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. όπως και 800 άντρες στην Μάχη των Πλαταιών.
Η Λευκάδα συμμετείχε και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ.) βοηθώντας τη μητέρα-πόλη Κόρινθο, που πολεμούσε με τους Σπαρτιάτες.


Το 343 π.Χ., το νησί συμμάχησε με τους Αθηναίους ενάντια των Μακεδόνων (βασιλιάς των οποίων ήταν ο Φίλιππος ο Β’), αλλά η Αθήνα ηττήθηκε και η Λευκάδα έπεσε στα χέρια των Μακεδόνων. Απέκτησε την ανεξαρτησία της το 312 π.Χ.
Τον 3ο αιώνα π.Χ., το νησί της Λευκάδας έγινε μέλος του Κοινού των Ακαρνανών, με μια περιοχή της ηπειρωτικής χώρας.

Σταυροφόρους, τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Όταν οι Φράγκοι κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη το 1204, η Λευκάδα βρέθηκε υπό την κυριαρχία τους αλλά στη συνέχεια πέρασε στα χέρια των Σικελών το 1294, όταν ο Νικηφόρος ο Α’ έδωσε το νησί ως προίκα στην κόρη του, που παντρεύτηκε τον Σικελό Ιωάννη Ορσίνι. Η Λευκάδα διοικούνταν από την οικογένεια Ορσίνι ως το 1331, η οποία κατασκεύασε το φρούριο της Αγίας Μαύρας. Η Λευκάδα πέρασε στην κυριαρχία πολλών δυναστειών ως το 1479, που την κατέκτησαν οι Τούρκοι που παρέμειναν ως το 1684.

Τότε, το νησί πέρασε στα χέρια των Ενετών, υπό τον Μοροζίνι. Εκείνη την περίοδο, η πρωτεύουσα της Λευκάδας μεταφέρθηκε στη σημερινή της τοποθεσία και η οικονομία άνθισε χάρη στην ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας.

Η ενετική κυριαρχία έληξε το 1797, όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης και τα στρατεύματά του κατέκτησαν την Βενετία.


Παράλληλα, οι ¶γγλοι άρχισαν να κατακτούν τα Νησιά Ιονίου και δοκίμασαν να κατακτήσουν τη Λευκάδα το 1810. Η κατάκτηση επισημοποιήθηκε με την Συνθήκη των Παρισίων, που υπεγράφη το 1815.

Κατά την αγγλική κυριαρχία, η ελληνική έγινε η επίσημη γλώσσα, κατασκευάστηκε νέο οδικό δίκτυο και οργανώθηκε και βελτιώθηκε η υδροδότηση της πόλης. Η αγγλική κυριαρχία δεν κράτησε πολύ αλλά το αγγλικό προτεκτοράτο Ιονίων Νήσων διήρκεσε ως το 1864.

Κατά την αγγλική κυριαρχία και επί προτεκτοράτου, η Λευκάδα και τα υπόλοιπα Επτάνησα βοήθησαν την υπόλοιπη Ελλάδα που ήταν ακόμα υπό τουρκική κατοχή.

Στις 21 Μαΐου 1864 υπεγράφη συνθήκη ένωσης Επτανήσων, μεταξύ των οποίων και η Λευκάδα, με το ανεξάρτητο και νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος.
         
 
.............................................................................................................................................
Επιστροφή:
+ Λευκάδα - Αρχική Σελίδα
+ Γενικές πληροφορίες
+ Ταξίδι - Νησιά Ιονίου
+ Ελλάδα - Αρχική Σελίδα

Περισσότερα:
+ Ξενοδοχεία
+ Φωτογραφίες
+ Καιρός
+ Χάρτης
+ Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
+ Πτήσεις
+ Πλοία
Σχετικά:
+ Χωριά
+ Παραλίες
+ Εκκλησίες
+ Μουσεία
+ Αρχιτεκτονική

  Ελλάδα > Νησιά Ιονίου > Λευκάδα > Ιστορία - Λευκάδα αρχή σελίδας
 

   
Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR Επιλέξτε έναν προορισμό