Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Ιστορία - ΚύθηραΕπιλέξτε έναν προορισμό
Ιστορία - Κύθηρα, Ελλάδα: Πληροφορίες για την ιστορία των Κυθήρων, Νησιά Ιονίου

 
Ο πρώτος ναός αφιερωμένος στην Αφροδίτη βρέθηκε στα Κύθηρα, γι' αυτό και ο Όμηρος και ο Ησίοδος το ονόμασαν το ιερό νησί. Σύμφωνα με τα λεγόμενα ταξιδευτών, υπήρχαν ακόμα απομεινάρια του ναού που επέζησαν μέχρι τον περασμένο αιώνα. Τον 7ο αιώνα, ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος δώρισε το νησί στον Πάπα, ο οποίος με τη σειρά του το δώρισε στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Γύρω στον 10ο και 11ο αιώνα, τα Κύθηρα απόκτησαν κάποια καινούρια σημασία και ενώθηκαν με την Μονεμβασιά. Στις 21 Μαΐου 1800, μετά την Συνθήκη Κωνσταντινουπόλεως ιδρύθηκε το ημιανεξάρτητο Ιόνιο Κράτος, το οποίο συμπεριλάμβανε και τα Κύθηρα, και βρίσκονταν κάτω από την επίβλεψη του Σουλτάνου.

Όμως η αριστοκρατική τάξη κράτησε όλα τα προνόμια της,
 
Ο Heinrich Schliemann έκανε πολλές έρευνες πάνω σ' αυτά αλλά δεν στάθηκε τυχερός.

Λόγω των λιγοστών αρχαιολογικών ευρημάτων στα Κύθηρα, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι το νησί ήταν ακατοίκητο κατά την διάρκεια της Μινωικής περιόδου(3000-1200 π.Χ.), όπως και κατά την Μυκηναϊκή. (1400-1100 π.Χ.).

Ιστορία - Κύθηρα: Σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας των Κυθήρων

Παρ' όλα ταύτα, οι Μίνωες χρησιμοποιούσαν τα Κύθηρα ως στάση για τα ταξίδια τους προς την Δύση.

Έτσι δημιούργησαν την αποικία της Σκανδίας, γνωστή σήμερα ως Παλαιόπολης, και τον ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην κορυφή ενός από τα βουνά του νησιού.

Τα πρώτα κεραμικά που βρέθηκαν στο νησί χρονολογούνται γύρω στο 3000 π.Χ.

Τα Κύθηρα υπήρξαν πιο πολύ υπό τον έλεγχο της Σπάρτης, αν και κυριαρχήθηκαν συχνά και από τους Αθηναίους λόγω της πολύ στρατηγικής τους τοποθεσίας.

Με την πτώση της Αθήνας και της Σπάρτης, το νησί έχασε την σημαντικότητα του αλλά συνέχισε να κατοικείται, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, τα Κύθηρα υπήρξαν η έδρα ενός επισκόπου.

Εκείνη την εποχή χτίστηκε και η οχυρωμένη Βυζαντινή πρωτεύουσα Αγίου Δημητρίου, που αποτελούνταν από πολλές εκκλησίες και έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων.

Το 1204, οι Φράγκοι κατάκτησαν την Κωνσταντινούπολη, όπως και πολλά άλλα νησιά.

Ο Μάρκος Βενιέρης πήρε τα Κύθηρα το 1207 και έγινε ο Μαρκήσιος Κυθήρων.

Κατά την βενετική κυριαρχία το νησί μετονομάστηκε σε Τσιρίγο και χωρίστηκε σε τρεις κοινότητες: ο Μυλοπόταμος, Ο Άγιος Δημήτριος,(γνωστός σήμερα ως Παλαιοχώρα) και το Καψάλι.

Οι Βενετοί κατάλαβαν την σημασία της στρατηγικής τοποθεσίας του νησιού και προσπάθησαν να το οχυρώσουν και να το κατοικήσουν.

Όμως το ισχυρό φεουδαρχικό σύστημα και οι συχνές πειρατικές επιθέσεις έκαναν τους ντόπιους δυστυχείς και δημιούργησαν μια μεγάλη μείωση του αριθμού κατοίκων.

Το 1537, οι Αλγερινοί πειρατές του Χαιεντήν Μπαρμπαρόσα κατέστρεψαν την πρωτεύουσα Άγιο Δημήτριο.

Οι Βενετοί κυρίευσαν τα Κύθηρα μέχρι το 1797, με μια μικρή παύση όταν το νησί κυριεύτηκε από τους Ρώσους, που συμμαχούσαν με τους Τούρκους, γεγονός που είχε επιρροή και στη γλώσσα και στη αρχιτεκτονική του νησιού.

Το 1780, οι κάτοικοι του νησιού επαναστάτησαν εναντίον την Βενετικής κυριαρχίας.
Την 28η Ιουνίου του 1797, τα Κύθηρα έπεσαν υπό την κυριαρχία των Γάλλων, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

Οι Γάλλοι δημιούργησαν ένα δημοκρατικό καθεστώς, δίνοντας έτσι ελπίδα για δικαιοσύνη και ελευθερία στους νησιώτες. Όμως ένα χρόνο αργότερα οι Ρώσοι επιτέθηκαν ξανά στο νησί με την βοήθεια των Τούρκων, και έδιωξαν τους Γάλλους.

πράγμα που έκανε τους μεσοαστούς και τους αγρότες να επαναστάτησαν και να επιτεθούν στο μικρό οχυρό του Κάστρου, το οποίο και κυρίευσαν στις 22 Ιουλίου 1800. Αυτή η περίοδος ονομάζεται Αναρχική Περίοδος.

Με την Συνθήκη του Τιλσιτ, το 1807, τα Κύθηρα βρέθηκαν ξανά υπό Γαλλική κυριαρχία και αυτό μέχρι το 1809, όπου έγιναν Αγγλική ιδιοκτησία.

Στις 5 Νοεμβρίου 1815, η Συνθήκη του Παρισιού καθιέρωσε τα «Ηνωμένα Εθνη των Ιόνιων Νησιών», κυρώνοντας έτσι την Αγγλική κατοχή.

Οι κάτοικοι των Κυθήρων πήραν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση εναντίων του τούρκικου ζυγού. Ο Γεώργιος Μόρμορης και ο Κοσμάς Πανάρετος ήταν δυο από τους πιο γνωστούς μαχητές της επανάστασης των Κυθήρων.

Στις 21 Μαΐου 1864 όλα τα Επτάνησα έγιναν μέρος της υπόλοιπης ελεύθερης πια Ελλάδας.

Το κύμα μετανάστευσης έγινε πιο έντονο αρχές του 20ο αιώνα, όπου κάτοικοι του νησιού άρχισαν να φεύγουν μαζικά για την Αμερική και την Αυστραλία.
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πόλεμου, τα Κύθηρα πήραν μέρος στο πολιτικό κίνημα του Ε.

Βενιζέλου, δημιούργησαν μια αυτόνομη διοίκηση και ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Συμμάχους. Η κατοχή από τους ιταλούς και τους γερμανούς κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ενίσχυσε το κύμα μετανάστευσης, το όποιο δυνάμωσε ακόμα περισσότερο μετά τον πόλεμο.

Σήμερα, υπάρχουν γύρω στα 60000 άτομα με καταγωγή από τα Κύθηρα που ζουν στην Αυστραλία, και μερικές άλλες χιλιάδες είναι εγκαταστημένες στην Αθήνα και στον Πειραιά οπού και αποτελούν ενεργό μέρος της κοινωνίας.

 
.............................................................................................................................................
Επιστροφή:
+ Κύθηρα - Αρχική Σελίδα
+ Γενικές πληροφορίες
+ Ταξίδι - Νησιά Ιονίου
+ Ελλάδα - Αρχική Σελίδα

Περισσότερα:
+ Ξενοδοχεία
+ Φωτογραφίες
+ Καιρός
+ Χάρτης
+ Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
+ Πτήσεις
+ Πλοία
Σχετικά:
+ Χωριά
+ Παραλίες
+ Εκκλησίες
+ Μουσεία
+ Αρχιτεκτονική

  Ελλάδα > Νησιά Ιονίου > Κύθηρα Ελλάδα > Ιστορία - Κύθηρα αρχή σελίδας
 

   
Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR Επιλέξτε έναν προορισμό