Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Ιστορία - ΚεφαλονιάΕπιλέξτε έναν προορισμό
Ιστορία - Κεφαλονιά, Ελλάδα: Πληροφορίες για την ιστορία της Κεφαλονιάς, Νησιά Ιονίου

 
Το νησί θεωρείται ότι χρωστά το όνομά του στον Κέφαλο, πρώτο βασιλιά της περιοχής, κατά την παλαιολιθική περίοδο. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, ο βασιλιάς ίδρυσε τις πρώτες πόλεις του νησιού, Σάμη, Πάλλη, Κράνη και Πρόννοι, που πήραν το όνομα των γιων του. Αυτό εξηγεί γιατί το νησί ονομαζόταν Τετράπολη εκείνη την περίοδο. Οι τέσσερις αυτές πόλεις ήταν αυτόνομες και ανεξάρτητες, με δικό τους καθεστώς και νόμισμα.
Τον 11 ο αιώνα, το νησί έπεσε στα χέρια των Φράγκων, ήταν το τέλος της βυζαντινής περιόδου.

Μετά, Νορμανδοί, οι Ορσίνι, οι Τόκκοι κατέκτησαν διαδοχικά την Κεφαλονιά.

Η πρώτη τουρκική επίθεση έγινε από τον διάσημο Αχμέτ Πασά, το 1480. Με τα στρατεύματά του εξουσίασε το νησί για ένα μικρό διάστημα, αλλά φεύγοντας, το λεηλάτησαν.
Μετά από λαϊκή απαίτηση, έγιναν δημοκρατικές εκλογές το 1802 και νέο Σύνταγμα επιβλήθηκε το 1803.

Το νησί πέρασε στην κυριαρχία των Γάλλων το 1807, μα το νέο Σύνταγμα διατηρήθηκε ως είχε.

Μετά την Συνθήκη των Παρισίων, το 1809, τα Επτάνησα πέρασαν στα χέρια των Άγγλων, και ιδρύονται τα Ηνωμένες Ιόνιες Νήσοι.
 

Ιστορία - Κεφαλονιά: Σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της Κεφαλονιάς
 
Η Κεφαλονιά συμμετείχε στους Περσικούς Πολέμους και στον Πελοποννησιακό, αντίστοιχα στο πλευρό της Αθήνας και της Σπάρτης. Ο Φίλιππος Ε' της Μακεδονίας δοκίμασε να επιτεθεί στο νησί το 218 π.Χ. αλλά ηττήθηκε, αφού η Κεφαλονιά είχε και τη βοήθεια των Αθηναίων.

Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν το νησί του 187 π.Χ. μετά από μήνες μάχης ενάντια στην αντίσταση των κατοίκων.

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν το νησί ως στρατηγικό σημείο που θα τους βοηθούσε να κατακτήσουν την ηπειρωτική χώρα. Έτσι, η Κεφαλονιά έγινε σημαντική ναυτική βάση. Εκείνη την περίοδο, το νησί υπέφερε πολύ και τακτικά από εισβολείς και επιδρομές πειρατών.

Η απειλή των πειρατών συνεχίστηκε και αυξήθηκε κατά την Βυζαντινή Περίοδο (από τον 4 ο αιώνα μ.Χ.). Οι πιο επικίνδυνοι πειρατές ήταν οι Σαρακηνοί από τη βόρεια Αφρική.

Τον 11 ο αιώνα, το νησί έπεσε στα χέρια των Φράγκων, ήταν το τέλος της βυζαντινής περιόδου. Μετά, Νορμανδοί, οι Ορσίνι, οι Τόκκοι κατέκτησαν διαδοχικά την Κεφαλονιά.

Η απειλή των πειρατών συνεχίστηκε και αυξήθηκε κατά την Βυζαντινή Περίοδο (από τον 4 ο αιώνα μ.Χ.). Οι πιο επικίνδυνοι πειρατές ήταν οι Σαρακηνοί από τη βόρεια Αφρική.

Ακολουθώντας τη μοίρα των υπόλοιπων Ιονίων, η Κεφαλονιά έπεσε στα χέρια Ενετών και Ισπανών. Πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο του νησιού εκείνη την περίοδο ήταν το φρούριο του Αγίου Γεωργίου αλλά επειδή καταστράφηκε από σεισμό το 1757, η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Αργοστόλι, όπου και παραμένει.

Κατά την κυριαρχία των Ενετών, επικρατούσε ατμόσφαιρα συγκρούσεων, καθώς η κοινωνία του νησιού ήταν χωρισμένη σε τρεις τάξεις, και αριστοκράτες, που ήταν πλούσιοι και ισχυροί, είχαν όλα τα προνόμια και τα εκμεταλλεύονταν εις βάρος των υπολοίπων κοινωνικών τάξεων.

Η ενετική κατοχή έληξε το 1797 με την άφιξη των Γάλλων, οι οποίοι έγιναν θερμά δεκτοί από τους ντόπιους, γιατί ο Ναπολέων είχε υποσχεθεί να τους ελευθερώσει (όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα) από το ολιγαρχικό σύστημα των Ενετών.

Οι Γάλλοι έκαψαν δημοσίως την Χρυσή Βίβλο, όπου καταγράφονταν τα ονόματα και τα προνόμια των αριστοκρατών. Οι Γάλλοι ηττήθηκαν από τον συμμαχικό στόλο Ρώσων, Τούρκων και Άγγλων.

Η Επτάνησος Πολιτεία ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη του 1800, υπό την επίβλεψη του Σουλτάνου, οι αριστοκράτες του νησιού πήραν πίσω τα προνόμιά τους.

Κατά την αγγλική περίοδο έγιναν σημαντικά δημόσια έργα.

Παρά το γεγονός ότι η Κεφαλονιά, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα, παρέμειναν υπό αγγλική κατοχή και γλίτωσαν τον τουρκικό ζυγό, οι κάτοικοι βοήθησαν οικονομικά την Ελληνική Επανάσταση για ανεξαρτησία από τους Οθωμανούς, που κυριαρχούσαν στην Ελλάδα.

Η Κεφαλονιά ενώθηκε με την ανεξάρτητη Ελλάδα το 1864 με τα υπόλοιπα Επτάνησα.

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το νησί κατελήφθη από ιταλικά στρατεύματα, σύμμαχους των Γερμανών.

Το 1943, η Ιταλία συνθηκολόγησε και τα στρατεύματα αρνήθηκαν να φύγουν από την Κεφαλονιά.

Ως τιμωρία, οι Γερμανοί σκότωσαν πάνω από 5.000 Ιταλούς στρατιώτες, γεγονός που περιγράφεται στο γνωστό βιβλίο - που έγινε και ταινία - «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», του Louis de Bernieres.

Το 1953, το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού καταστράφηκε από ισχυρότατο σεισμό.
 
.............................................................................................................................................
Επιστροφή:
+ Κεφαλονια - Αρχική Σελίδα
+ Γενικές πληροφορίες
+ Ταξίδι - Νησιά Ιονίου
+ Ελλάδα - Αρχική Σελίδα

Περισσότερα:
+ Ξενοδοχεία
+ Φωτογραφίες
+ Καιρός
+ Χάρτης
+ Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
+ Πτήσεις
+ Πλοία
Σχετικά:
+ Χωριά
+ Παραλίες
+ Εκκλησίες
+ Μουσεία
+ Αρχιτεκτονική

  Ελλάδα > Νησιά Ιονίου > Κεφαλονιά > Ιστορία - Κεφαλονιά αρχή σελίδας
 

   
Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR Επιλέξτε έναν προορισμό