Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Ιστορία - ΙθάκηΕπιλέξτε έναν προορισμό
Ιστορία - Ιθάκη, Ελλάδα: Πληροφορίες για την ιστορία της Ιθάκης, Νησιά Ιονίου

 
Η Ιθάκη κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

Αποδείξεις της ζωής στην Ιθάκη παρέχουν θραύσματα αγγείων που βρέθηκαν στα Πηλικάτα με επιγραφές στην Γραμμική Α', που ανάγεται σε προϊστορικές εποχές.
Οι Τόκι διατήρησαν τον έλεγχο ως το 1479, όταν εγκατέλειψαν το νησί, υπό τον φόβο των Τούρκων που ήθελαν προσάρτηση Ιονίων Νήσων.

Το 1479, οι Τούρκοι κατέλαβαν την Ιθάκη, σκοτώνοντας τους κατοίκους και καταστρέφοντας τα χωριά.
Τους Γάλλους διαδέχτηκαν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι το 1798, που ήταν σύμμαχοι και πρωτεύουσα Επτανήσων έγινε η Κέρκυρα.

Το 1807, μετά από συμφωνία με τους Τούρκους, τα νησιά επέστρεψαν υπό τον έλεγχο των Γάλλων, που ετοιμάζονταν να αντιμετωπίσουν τον πανίσχυρο
 

Τα Επτάνησα έχουν κοινή ιστορία, πλούσια και πολυποίκιλη, κυρίως λόγω της θέσης του νησιωτικού συμπλέγματος σε εμπορικές και κατακτητικές οδούς από και προς τα Βαλκάνια, την Ιταλία και την ανατολική Μεσόγειο.

Ιστορία - Ιθάκη: Σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της Ιθάκης

Το ζενίθ της δόξας και της ισχύος της Ιθάκης ήταν γύρω στα 1000 π.Χ. όταν το βασίλειο της Ιθάκης αποτελούταν από τα υπόλοιπα Νησιά Ιονίου και τμήμα των ακτών της Ακαρνανίας στην ηπειρωτική χώρα.

Οι πρώτοι αρχαίοι κατακτητές των νησιών του Ιονίου ήταν οι Μυκηναίοι που έχουν αφήσει σημαντικά ίχνη.

Κατά την κλασική περίοδο, η Ιθάκη και τα Επτάνησα φιλοξενούσαν ανεξάρτητες πόλεις-κράτη που αργότερα ενώθηκαν στις συμμαχίες Κορίνθου, Αθήνας και Σπάρτης. Οι διαφορές μεταξύ τους οδήγησαν στον Πελοποννησιακό Πόλεμο το 431 π.Χ.

Όλα τα νησιά του Ιονίου απειλήθηκαν από τη μακεδονική εισβολή κατά την ελληνιστική περίοδο. Οι Ρωμαίοι κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής το 187 π.Χ. και κατά τη ρωμαϊκή περίοφο, η Ιθάκη είναι τμήμα της επαρχίας της Ιλλυρίας.

Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος διαίρεσε τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία τον 4ο αιώνα μ.Χ. και τα Νησιά Ιονίου νησιά ενσωματώθηκαν στην ανατολική βυζαντινή αυτοκρατορία.

Εντούτοις, η Ιθάκη και τα υπόλοιπα Επτάνησα κατακτήθηκαν από τους Νορμανδούς το 1185 και τους Ανγεβίνους τον 13ο αιώνα.

Τον 12ο αιώνα, η Ιθάκη παραχωρήθηκε στην οικογένεια Ορσίνι και αργότερα στην οικογένεια Τόκι. Με τη βοήθεια των Τόκι, η Ιθάκη εξελίχθηκε σε ανεξάρτητο κράτος με στρατό και στόλο.
Πολλοί κάτοικοι άφησαν την πατρίδα τους τρομοκρατημένοι από τους κατακτητές και όσοι έμεναν, κατέφυγαν στα βουνά.

Τα επόμενα πέντε χρόνια, οι Τούρκοι και οι Ενετοί συγκρούονταν για τον έλεγχο των νησιών του Ιονίου. Εντέλει, τα νησιά κέρδισε η οθωμανική αυτοκρατορία.

Αλλά οι Ενετοί κατόρθωσαν να ενισχύσουν και να οργανώσουν τον στόλο τους και ξεκίνησαν πόλεμο κατά των Τούρκων το 1499.


Εντέλει, οι Ενετοί κέρδισαν τα νησιά του Ιονίου το 1500. Υπέγραψαν συνθήκη που όριζε ότι Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθος ανήκαν στους Ενετούς ενώ η Λευκάδα παρέμεινε υπό τουρκική κατοχή.

Κατά την ενετική κατοχή, ο πληθυσμός της Ιθάκης, που είχε μειωθεί λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών και των τουρκικών επιθέσεων, αυξήθηκε και αναπτύχθηκε.

Το Βαθύ έγινε η πρωτεύουσα του νησιού. Οι καλλιέργειες, ιδίως της σταφίδας, βελτίωσαν την οικονομική κατάσταση των κατοίκων της Ιθάκης.

Κατασκεύασαν καράβια για να αντιμετωπίζουν τους πειρατές, κάτι που οδήγησε στην ανάπτυξη και ισχύ της ναυτιλίας του νησιού και στη βελτίωση της κοινωνίας.

Το νησί ήταν ημί-ανεξάρτητο, με φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα, χωρίς κοινωνικές τάξεις.

Τα Επτάνησα  έμειναν υπό τον έλεγχο της Βενετίας ως την ήττα της από τον Ναπολέοντα, όποτε και κυριάρχησαν οι Γάλλοι δημοκράτες.

Η Ιθάκη έγινε η επίτιμη πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας και τμήματος της ηπειρωτικής χώρας.
βρετανικό στόλο και οχύρωσαν την πρωτεύουσα Βαθύ.

Το 1809, τα Επτάνησα πέρασαν στα χέρια των Άγγλων και ιδρύθηκαν οι Ηνωνένες Ιόνιοι Νήσοι, υπό ένα σύνταγμα που επιβλήθηκε το 1817. Η Ιθάκη εκπροσωπούνταν από ένα μέλος στην Ιόνιο Βουλή.

Την εποχή της επανάστασης του 1821 κατά των Τούρκων,  Ιθάκη προσέφερε φιλοξενία και ιατρική περίθαλψη στους αγωνιστές και συμμετείχε στον αγώνα μέσω του ελληνικού επαναστατικού στόλου. Παραγωγικότητα, εμπόριο, ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση αναπτύχθηκαν και ανέβασαν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Ιθάκης.


Το 1864, λόγω της κατάστασης στην Ευρώπη και μετά από σειρά διαπραγματεύσεων, η Ιθάκη τελικά απελευθερώθηκε και μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα ενσωματώθηκε στο νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος.

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το νησί υπέφερε από την ιταλική και τη γερμανική κατοχή.

Τον Αύγουστο του 1953, σειρά ισχυρών σεισμών προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στα Επτάνησα, καταστρέφοντας την πλειοψηφία των κτιρίων. Η ανοικοδόμηση άρχισε αμέσως μετά τους σεισμούς με βοήθεια από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το 1960, ο τουρισμός άρχισε να αγγίζει τα Επτάνησα και την Ιθάκη.

Το νησί προετοιμάστηκε να υποδεχτεί τον τουρισμό με την κατασκευή νέου δρόμου, την αύξηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και τη βελτίωση των τουριστικών εγκαταστάσεων.

Σήμερα, η γεωργική παραγωγή είναι μειωμένη και ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της Ιθάκης, κάτι που αποτελεί έναν από τους λόγους που οι νέοι μένουν στο νησί και ο πληθυσμός παραμένει σταθερός.
 
.............................................................................................................................................
Επιστροφή:
+ Ιθάκη - Αρχική Σελίδα
+ Γενικές πληροφορίες
+ Ταξίδι - Νησιά Ιονίου
+ Ελλάδα - Αρχική Σελίδα

Περισσότερα:
+ Ξενοδοχεία
+ Φωτογραφίες
+ Καιρός
+ Χάρτης
+ Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
+ Πτήσεις
+ Πλοία
Σχετικά:
+ Χωριά
+ Παραλίες
+ Εκκλησίες
+ Μουσεία
+ Αρχιτεκτονική

  Ελλάδα > Νησιά Ιονίου > Ιθάκη > Ιστορία - Ιθάκη αρχή σελίδας
 

   
Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR Επιλέξτε έναν προορισμό