Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Αρχιτεκτονική - ΙθάκηΕπιλέξτε έναν προορισμό
Αρχιτεκτονική - Ιθάκη, Ελλάδα: Πληροφορίες για την αρχιτεκτονική της Ιθάκης στο Ιόνιo

 
Η Ιθάκη, όπως τα υπόλοιπα Επτάνησα, έχει διαφορετική αρχιτεκτονική από αυτή των Κυκλάδων, που συχνά συνδέεται λανθασμένα με την αρχιτεκτονική όλης της Ελλάδας και των νησιών της, δηλαδή τη γραμμική αρχιτεκτονική με τις αδρές γραμμές, τις επίπεδες οροφές, τις χρωματιστές πόρτες και παράθυρα και τα λευκά σπίτια.

Η Ιθάκη δεν είναι έτσι. Ακόμα και αν οι σεισμοί του 1953 κατέστρεψαν σχεδόν όλα τα

Στην αρχή της ενετικής κατοχής, άνθρωποι έρχονταν από κάθε μέρος της Ελλάδας να εγκατασταθούν στην Ιθάκη και έχτιζαν τα σπίτια τους στα βουνά για προστασία από τις επιδρομές πειρατών.

Επίσης, για λόγους άμυνας, τα σπίτια είχαν έναν ή δύο ορόφους, χοντρούς τοίχους, ξύλινες πόρτες, στενά παράθυρα και καθόλου μπαλκόνια.

Το κτίσμα κατασκευαζόταν για

Ήταν η περίοδος όπου τα νεοκλασικά στοιχεία εμφανίστηκαν στην αρχιτεκτονική, όπως οι προσόψεις και διάφορες άλλες διακοσμητικές λεπτομέρειες.

Οι εξωτερικοί τοίχοι είχαν το χρώμα της ώχρας, του κόκκινου και του λευκού. Στον 20ο αιώνα, τα περισσότερα σπίτια είχαν παραλληλόγραμμο σχήμα και είχαν κεραμοσκεπές. Τα χρώματα στο εξωτερικό των κτιρίων ήταν ώχρα, λευκό και ανοιχτό ή σκούρο καφέ.
 
κτίρια που υπήρχαν πριν την ενετική περίοδο, τα χωριά ανοικοδομήθηκαν πλήρως, διατηρώντας την ενετική και αγγλική επιρροή.

Η αρχιτεκτονική της περιοχής είναι ο καθρέφτης της ιστορίας και των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.

Οι παραδοσιακές κατοικίες των κατοίκων της Ιθάκης είναι επηρεασμένες από την ενετική και αγγλική περίοδο και χτίστηκαν με γνώση και πείρα.

Μερικά ερείπια των παλιών κατοικιών, πριν τους Ενετούς, υπάρχουν στο χωριό Ανωγή στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Από τα ερείπια, οι αρχαιολόγοι συμπέραναν ότι τα κτίρια οικοδομήθηκαν από παραλληλόγραμμους ογκόλιθους, είχαν μόνο ένα δωμάτιο και στενά, μικρά παράθυρα.

να προστατεύει τους ενοίκους από πειρατές, σαν μικρό φρούριο.

Όταν, στα τέλη του 16ου αιώνα, οι πειρατικές επιδρομές μειώθηκαν, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μετακινήθηκε κοντά στη θάλασσα, και τα σπίτια είχαν δύο ορόφους, με κεραμοσκεπή, και η τουαλέτα ήταν ξεχωριστά, στην αυλή, στο πίσω μέρος του σπιτιού.

Τα πρώτα διακοσμητικά στοιχεία εμφανίστηκαν σε διάφορα κτίρια με την επιρροή της Αναγέννησης, όπως μπαλκόνια και αψίδες στην είσοδο. Τα καλύτερα παραδείγματα αποτελούν η όμορφη οικεία Γιοβανάτου στο χωριό Σταυρός και η οικεία του Γ. Καρά στο Βαθύ.

Υπό την αγγλική κατοχή, ένας νόμος απαγόρευε την κατασκευή κτιρίων με περισσότερους από δύο ορόφους χωρίς άδεια.


Ο νεοκλασικισμός επηρέασε την αρχιτεκτονική των πλούσιων κατοικιών με περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία που υπάρχουν ακόμα στις οικίες των Γ. και Α. Δρακούλη στο Βαθύ και σε άλλες όμορφες επαύλεις στην περιοχή Πλατρειθιά.

Τα περισσότερα κτίρια της Ιθάκης καταστράφηκαν από τον σεισμό του 1953 και οι νέες οικοδομές διατήρησαν το ίδιο στυλ αλλά είναι πιο απλές, με λιγότερα διακοσμητικά στοιχεία.

Αν και εδώ και 15 χρόνια, ο τουρισμός της Ιθάκης έχει αυξηθεί, παρέμεινε απείρακτη από μεγάλα συμπλέγματα ξενοδοχείων. Νόμος του 1978 απαγορεύει την κατασκευή κτιρίων με περισσότερους από δύο ορόφους, ορίζει το είδος των οικοδομικών υλικών και υποχρεώνει οι νέες οικοδομές να κατασκευάζονται σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το τοπικό χρώμα.
 
Αρχιτεκτονική της Ιθάκης: Κιόνι
 
Παραλιακά σπίτια στο Βαθύ
 
Σπίτια με κεραμοσκεπές
 
Ο οικισμός του Βαθέος από μακριά
 
Ανεμόμυλοι στο Κιόνι
 
Καΐκια στο Κιόνι
 
.............................................................................................................................................
Επιστροφή:
+ Ιθάκη - Αρχική Σελίδα
+ Γενικές πληροφορίες
+ Ταξίδι - Νησιά Ιονίου
+ Ελλάδα - Αρχική Σελίδα

Περισσότερα:
+ Ξενοδοχεία
+ Φωτογραφίες
+ Καιρός
+ Χάρτης
+ Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
+ Πτήσεις
+ Πλοία
Σχετικά:
+ Χωριά
+ Παραλίες
+ Εκκλησίες
+ Μουσεία
+ Αρχιτεκτονική

  Ελλάδα > Νησιά Ιονίου > Ιθάκη > Αρχιτεκτονική - Ιθάκη αρχή σελίδας
 

   
Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR Επιλέξτε έναν προορισμό