Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Ιστορία - ΚέρκυραΕπιλέξτε έναν προορισμό
Ιστορία - Κέρκυρα, Ελλάδα: Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρας, Νησιά Ιονίου

 
Η Κέρκυρα πιθανόν να χρωστά την ονομασία της στη μυθολογία.
Ιστορία - Κέρκυρα: Σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της Κέρκυρας
Το νησί πήρε το όνομά του από τη νύμφη Κόρκυρα, που ήταν κόρη του θεού-ποταμού, Ασωπού.

Το 40 μ.Χ. ο Ιάσων και ο Σωσίπατρος, μαθητές του Αποστόλου Παύλου, εκχριστιάνισαν το νησί κι ανέγειραν την πρώτη εκκλησία, που αφιέρωσαν στον Άγιο Στέφανο.
Το 1799, ο στόλος Τούρκων, Ρώσων και Άγγλων έφτασε στην Κέρκυρα.

Ιδρύθηκε η Ιόνιος Πολιτεία από την Κωνσταντινούπολη με σκοπό τη δημιουργία Επτανησιακής Δημοκρατίας αλλά η απόπειρα απέτυχε και το 1807, η Κέρκυρα γύρισε και πάλι στα χέρια των Γάλλων.
 
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας, ερωτεύτηκε τη νύμφη Κόρκυρα, την απήγαγε και την πήγε σε ένα νησί.

Έκτοτε, το νησί αυτό πήρε το όνομα της νύμφης Κόρκυρας.
Αρχαιολογικές ανασκαφές απέδειξαν ότι το νησί κατοικείται από την Παλαιολιθική Εποχή (70.000-40.000 π.Χ.) καθώς και ότι η Κέρκυρα ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο και οι κάτοικοί της ονομάζονταν Φαίακες. Κατά την εποχή του δεύτερου αποικισμού του νησιού, έφτασαν Ερετριείς από την Εύβοια, κατά τον 8 ο αιώνα και τους ακολούθησαν Κορίνθιοι, οι οποίοι και ίδρυσαν αποικία στην Κέρκυρα.

Η πόλη του νησιού, που ήταν από τότε πρωτεύουσα, είχε εμπορικές συναλλαγές με κάθε πόλη της Αδριατικής. Ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο, ισχυρή ναυτική δύναμη, σημαντική αποικία που απέκτησε την ανεξαρτησία της απ' την Κόρινθο.

Έκτοτε, οι δυο ισχυρές πόλεις ανταγωνίζονταν και συγκρούστηκαν αρκετές φορές. Η Κέρκυρα ζήτησε τη βοήθεια της Αθήνας για μια σημαντική μάχη με την Κόρινθο. Η αθηναϊκή στήριξη ήταν μια από τις πολλές αιτίες του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Η συμμαχία Κέρκυρας και Αθήνας διήρκεσε έναν αιώνα, ώσπου οι Μακεδόνες, υπό τον Φίλιππο Β', κερδίζοντας σημαντική μάχη το 338 π.Χ. κατέκτησαν την Κέρκυρα και την πήραν υπό την προστασία τους.

Από το 300 π.Χ. η Κέρκυρα κατακτήθηκε διαδοχικά από Σπαρτιάτες, Ιλλυριούς και Ρωμαίους, που έμειναν στο νησί από το 229 π.Χ. ως το 337 μ.Χ. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, διατήρησε μερική αυτονομία και εις αντάλλαγμα, οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το λιμάνι και τα πλοία της Κέρκυρας.
Η Ρωμαϊκής Αυτοκρατορία χωρίστηκε σε δυτική και ανατολική, και η τελευταία έγινε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, όπου και ανήκε το νησί της Κέρκυρας.


Στη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου, ως το 1267 μ.Χ. η Κέρκυρα δεχόταν επιδρομές πειρατών κι επιθέσεις βαρβάρων, Γότθων ή Σαρακηνών.

Στη συνέχεια, πέρασε στα χέρια των Νορμανδών, που τους διαδέχτηκαν οι Ενετοί.

Το 1267, ο Κάρολος της Ανζού, Γάλλος βασιλιάς της Σικελίας, κατέλαβε το νησί κι αποπειράθηκε να αντικαταστήσει την χριστιανική ορθόδοξη πίστη με την καθολική.

Οι χριστιανοί ορθόδοξοι καταδιώχθηκαν και κάθε ναός έγινε καθολικός.

Αλλά, η απόπειρα απέτυχε και η Κέρκυρα τέθηκε πάλι υπό την εξουσία των Ενετών το 1386.

Οι Ενετοί έμειναν στην Κέρκυρα ως το 1797, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα τελούσε υπό την κατοχή των Οθωμανών.

Κατά την περίοδο των Βενετσιάνων, το νησί υπέστη πολλές επιθέσεις πειρατών.

Επικρατούσε φεουδαρχικό σύστημα, με τρεις τάξεις: τους αριστοκράτες, τους αστούς και τους πληβείους.

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατέκτησε την Βενετία και το 1797, η Κέρκυρα έγινε γαλλική κτήση. Ο Ναπολέων ήρθε ως απελευθερωτής και έκαψε το " Libro d ' Oro " (το Χρυσό Βιβλίο), όπου αναγράφονταν τα προνόμια των αριστοκρατών.

Ακολούθησε περίοδος ευημερίας, με πολλές προόδους σε γεωργία και κοινωνία.

Τότε ιδρύθηκε η Ιόνιος Ακαδημία, οργανώθηκαν δημόσιες υπηρεσίες και χτίστηκαν σχολεία.


Παράλληλα, οι Άγγλοι άρχισαν να κατακτούν τα Επτάνησα, φτάνοντας στην Κέρκυρα το 1815, οπότε και την κατέκτησαν.

Η αγγλική κατοχή επισημοποιήθηκε με την Συνθήκη των Παρισίων το 1815.

Η περίοδος της αγγλικής κυριαρχίας ήταν περίοδος ευημερίας για την Κέρκυρα, γιατί η ελληνική έγινε επίσημη γλώσσα, κατασκευάστηκαν νέοι δρόμοι, βελτιώθηκε η υδροδότηση του νησιού όπως και το εκπαιδευτικό σύστημα και ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο το 1824.

Παρά το γεγονός ότι η Κέρκυρα δεν κατακτήθηκε ποτέ από Τούρκους, οι κάτοικοι βοήθησαν οικονομικά την υπόλοιπη Ελλάδα που τελούσε υπό οθωμανική κατοχή, ώστε να προετοιμαστεί για την Επανάσταση του Γένους.

Στις 21 Μαΐου 1864, τα Επτάνησα ενσωματώθηκαν εντέλει με το νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος.

Κατά τον 20 ο αιώνα, η Κέρκυρα συμμετείχε, με την υπόλοιπη Ελλάδα, στους δύο παγκόσμιους πολέμους και υπέστη μεγάλες ζημιές.

Η Νησιά Ιονίους Ακαδημία, η Βιβλιοθήκη και το Δημοτικό Θέατρο καταστράφηκαν ολοσχερώς.
 
.............................................................................................................................................
Επιστροφή:
+ Κέρκυρα - Αρχική Σελίδα
+ Γενικές πληροφορίες
+ Ταξίδι - Νησιά Ιονίου
+ Ελλάδα - Αρχική Σελίδα

Περισσότερα:
+ Ξενοδοχεία
+ Φωτογραφίες
+ Καιρός
+ Χάρτης
+ Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
+ Πτήσεις
+ Πλοία
Σχετικά:
+ Χωριά
+ Παραλίες
+ Εκκλησίες
+ Μουσεία
+ Αρχιτεκτονική

  Ελλάδα > Νησιά Ιονίου > Κέρκυρα > Ιστορία- Κέρκυρα αρχή σελίδας
 

   
Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR