Ξενοδοχεία.gr: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Θρησκετικές και Εθνικές Εορτές στην ΕλλάδαΗ Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά: Επιλέξτε προορισμόΓιορτές στην Ελλάδα: Πληροφορίες για τις θρησκευτικές γιορτές και τις εθνικές αργίες στην Ελλάδα

 
Η Ελλάδα έχει παράδοση στις εορτές και τα πανηγύρια που ανάγεται στους αρχαίους χρόνους. Σήμερα τα πανηγύρια έχουν ένα θρησκευτικό πυρήνα και συμπίπτουν με το Ορθόδοξο ημερολόγιο.

Επίσης στην Ελλάδα διεξάγονται πολλά πολιτιστικά φεστιβάλ.

Θεατρικά έργα ανεβάζονται στα σύγχρονα και τα αρχαία θέατρα. Κάθε χρόνο η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και κάθε
 
25 Μαρτίου: του Ευαγγελισμού
Την ημέρα αυτή εορτάζεται η αναγγελία του Αρχάγγελου Γαβριήλ προς τη Παρθένο Μαρία ότι επελέγη για να φέρει στο κόσμο τον Υιό του Θεού.

Θρησκετικές και Εθνικές Εορτές στην Ελλάδα
 
23 Απριλίου: Αγίου Γεωργίου
Ο Άγιος Γεώργιος, ο περίφημος Άγιος που εξολόθρευσε τον δράκο, είναι ο προστάτης των βοσκών. Ως πολιούχος άγιος τιμάται ιδιαίτερα στην Αράχωβα και τη Σκύρο.

Μάιος/Ιούνιος: του Αγίου Πνεύματος

Εορτάζεται 50 ημέρες μετά το Πάσχα.

15 Αυγούστου: Η Κοίμηση της Θεοτόκου
Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο προσκύνημα στην Τήνο.
 
καλοκαίρι λαμβάνουν χώρα σημαντικά φεστιβάλ μουσικής με προσκεκλημένους ονόματα της ελληνικής και της διεθνούς σκηνής..
Πληροφορίες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα Φεστιβάλ στην Ελλάδα...

Θρησκευτικές γιορτές στην Ελλάδα

1 Ιανουαρίου: Πρωτοχρονιά
Την πρωτοχρονιά γιορτάζει ο Άγιος Βασίλης και κόβεται η Βασιλόπιτα. Όποιος κερδίσει το φλουρί της Βασιλόπιτας θα έχει την τύχη με το μέρος του καθ' όλη τη διάρκεια του νέου έτους. Επίσης την ίδια μέρα, εκτός από το κόψιμο της πίτας, ο Άγιος Βασίλης μοιράζει μποναμάδες στα παιδιά.

6 Ιανουαρίου: Των Φώτων
Τα Άγια Θεοφάνια ή Φώτα είναι η ημέρα του καθαγιασμού των υδάτων. Μετά τη λειτουργία ο ιερέας ρίχνει το Σταυρό στη θάλασσα και νέα παιδιά βουτάνε να τον πιάσουν. Στη λαογραφία αναφέρεται ότι την ημέρα εκείνη εξαφανίζονται τα παγανά (καλικάντζαροι), τα οποία καθ' όλη τη διάρκεια του δωδεκαημέρου τρύπωναν στα σπίτια και έκαναν ζημιές στις νοικοκυρές.

8 Ιανουαρίου: Γυναικοκρατία
Το έθιμο λαμβάνει χώρα σε ορισμένα χωριά της Θράκης, ανήμερα της μνήμης της Αγίας Δομνίκης. Κατά τη διάρκεια της εορτής άντρες και γυναίκες αντιστρέφουν τους ρόλους τους.

31 Ιανουαρίου- 22 Φεβρουαρίου: Οι Αποκριές ή Καρναβάλι
Το Καρναβάλι κρατάει τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια του οποίου γίνονται χοροί, μασκαρέματα, γλέντια και παρελάσεις σε κάθε δήμο και κοινότητα (π.χ. Καρναβάλι της Πάτρας, της Ξάνθης και της Κεφαλονιάς) και κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα, οπότε αρχίζει και η Νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που κρατά μέχρι το Πάσχα των Ορθοδόξων.
 
Πάσχα
Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη εορτή της Ορθοδοξίας.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί ακολουθούν τη περιφορά του ανθοστολισμένου Επιταφίου στους δρόμους των χωριών και στις γειτονιές των πόλεων. Σε ορισμένα μέρη της Ελλάδος (π.χ. τη Κρήτη) καίνε παράλληλα το ομοίωμα του Ιούδα Ισκαριώτη.

Το Μεγάλο Σάββατο εορτάζεται η Ανάσταση. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα σβήνουν τα φώτα των εκκλησιών για να σημάνουν με αυτό τον τρόπο το έρεβος που τυλίγει τον Χριστό καθώς αναχωρεί προς τον άλλο κόσμο. Όμως στις δώδεκα εμφανίζεται ένας ιερέας που φέρει το Άγιο Φως και το μοιράζει στους πιστούς ψάλλοντας συγχρόνως το «Χριστός Ανέστη». Στο τέλος όλη η εκκλησία λαμποκοπάει από χιλιάδες φλόγες, ενώ στους εξωτερικούς χώρους πολλοί νέοι πετάνε βεγγαλικά. Στο Αγρίνιο το φαινόμενο έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που κάθε χρόνο, δυστυχώς, σημειώνονται αρκετά ατυχήματα.

Οι πιστοί αποχωρούν από την εκκλησία με αναμμένες τις λαμπάδες και μόλις φτάσουν σπίτι τους κάνουν με αυτές ένα σταυρό στο κατώφλι τους. Ο σταυρός θα τους προστατεύει και θα τους φέρει γούρι για όλη την επόμενη χρονιά.

Λίγο αργότερα όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται για να φάει την πατροπαράδοτη "Μαγειρίτσα". Την επομένη συγγενείς και φίλοι συγκεντρώνονται για να σουβλίσουν το πασχαλινό αρνί, να πιούν, να τραγουδήσουν και να χορέψουν.

Τα πιο φημισμένα πανηγύρια του Πάσχα είναι αυτά της Ύδρας, της Κέρκυρας, της Καρπάθου, του Πυργίου στη Χίο και της Μονής του Αγίου Ιωάννη στη Πάτμο.
 

Παράλληλα διοργανώνονται λαμπρά πανηγύρια στην Πάρο, τη Λέσβο και την Κάρπαθο.

25 Δεκεμβρίου: Χριστούγεννα

Γενέθλια του Χριστού. Παλιότερα οι Έλληνες στόλιζαν κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων ένα ξύλινο καράβι. Σήμερα, επηρεασμένοι από τα δυτικά πρότυπα, έχουν αντικαταστήσει τα καράβια με έλατα.
Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά ψέλνουν τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι και οι νοικοκυρές τα ανταμείβουν δίνοντας ένα μικρό χαρτζιλίκι ή προσφέροντας τους παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά (μελομακάρονα ή κουραμπιέδες).

Εθνικές Εορτές


25 Μαρτίου: Ανεξαρτησία της Ελλάδας
Επέτειος της Επανάστασης του 1821. Εορτάζεται με παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα.

1 Μαΐου: Πρωτομαγιά
1η ημέρα της άνοιξης, κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι φτιάχνουν στεφάνια από λουλούδια.
Εορτή των εργαζομένων. Ημέρα απεργίας και διαδηλώσεων.

28 Οκτωβρίου: Εθνική Επέτειος

Επέτειος του ιστορικού ΟΧΙ του Μεταξά στους Ιταλούς κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

17 Νοεμβρίου: Εξέγερση των Φοιτητών κατά της Χούντας (1974)
 
Επιστροφή:
+
Πληροφορίες

+
Ελλάδα - Αρχική Σελίδα

Περισσότερα:
+
Φωτογραφίες
+ Επιλέξτε προορισμό
+
Ξενοδοχεία

Σχετικά::
+ Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
   
  Ελλάδα > Θρησκετικές και Εθνικές Εορτές στην Ελλάδα πάνω
 
 
 
  :Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR
Selectionez une destination