Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Ελλάδα ήθη και έθιμα (παραδόσεις)Επιλέξτε έναν προορισμόΕλλάδα ήθη και έθιμα (παραδόσεις): Πληροφορίες για τα ελληνικά ήθη και έθιμα

 
Ελλάδα Ήθη και έθιμα: πληροφορίες για τα ελληνικά ήθη και έθιμα Οι παραδόσεις έχουν άμεση σχέση με τη χριστιανική θρησκεία, αλλά ορισμένες από αυτές έχουν καθαρά παγανιστικές καταβολές.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι προληπτικοί και πιστεύουν στη μαγγανεία.

Οι παραδόσεις και οι δεισιδαιμονίες διαφέρουν από νησί σε νησί, χωριό σε χωριό και από περιοχή σε περιοχή.
Ορισμένες από τις παραδόσεις που διαιωνίζονται ως τις μέρες μας, τόσο από τους πρεσβύτερους, όσο και από τους νεώτερους, είναι οι:
Links
Αρχική σελιδα
Γενικές πληροφορίες
Προορισμοί
Φωτογραφίες
Καιρός
Χάρτες
Παραλίες
Reviews στα αγγλικά
Forums στα αγγλικά
 

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ
Ονομαστική Εορτή
Οι περισσότεροι Έλληνες φέρουν το όνομα ενός αγίου της Ορθοδοξίας και εορτάζουν μαζί του κάθε χρόνο. Ανήμερα της ονομαστικής εορτής ενός ατόμου, η οικογένεια του και όλοι οι φίλοι τον επισκέπτονται για να του "ευχηθούν" και να του προσφέρουν συμβολικά δώρα. Ο εορταζόμενος τους υποδέχεται με γλυκά, μεζεδάκια και καλό κρασί.
Στην Ελλάδα η ονομαστική εορτή είναι πιο σπουδαία από ότι τα γενέθλια.
Αρραβώνες
Στην Ελλάδα τα ζευγάρια πριν παντρευτούν αρραβωνιάζονται. Ο άντρας ζητάει από τον πατέρα της νύφης το χέρι της και όταν όλοι αποδεχθούν τη πρόταση του γάμου καλείται στην οικία ένας παπάς για να ευλογήσει τις βέρες πριν τις τοποθετήσει στο αριστερό χέρι του άντρα και της γυναίκας. Οι προσκεκλημένοι εύχονται στους μελλόνυμφους "Καλά στέφανα" και "Η ώρα η καλή".
Η τελετή των αρραβώνων τελείται πλέον κυρίως στα νησιά και τα χωριά. Στη πρωτεύουσα συχνά παραλείπεται.
Γάμος
Αν και τα προικοσύμφωνα έχουν πλέον καταργηθεί, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κυρίως στην επαρχία η μητέρα, οι γιαγιάδες και οι θείες "προικίζουν" τη νύφη με σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντιλα και άλλα εργόχειρα ο δε πατέρας της νύφης χαρίζει στους μελλόνυμφους ένα επιπλωμένο σπίτι.
Την ημέρα του γάμου γυναίκες από την οικογένεια και φίλες βοηθούν τη νύφη να ντυθεί και να ετοιμασθεί. Όλα αυτά γίνονται άνευ τη παρουσία του γαμπρού διότι θεωρείται γρουσουζιά εάν ο υποψήφιος σύζυγος δει τη νύφη πριν τη τελετή.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο κουμπάρος και η κουμπάρα δίνουν τις βέρες στον παπά και σταυρώνουν τα στέφανα πάνω από τα κεφάλια του ζευγαριού. Όταν ξεκινήσει ο Χορός του Ησαΐα οι προσκεκλημένοι πετάνε ρύζι και κουφέτα στους νεόνυμφους.
Μετά τη λήξη της τελετής το ζευγάρι παραμένει στην εκκλησία μέχρι να αποχαιρετήσει όλους τους προσκεκλημένους που στήνονται στην ουρά για να τους ευχηθούν "να ζήσετε" και "καλούς απογόνους". Εν συνεχεία, πριν την αναχώρηση του γαμπρού και της νύφης για τον μήνα του μέλιτος, συνήθως όλοι συγκεντρώνονται για να γλεντήσουν, να φάνε και να πιουν σε ένα εστιατόριο ή σε κάποιο άλλο προεπιλεγμένο χώρο.
Βαπτίσια
Η ημέρα της βάπτισης είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμβάντα στη ζωή ενός Ορθόδοξου. Λαμβάνει συνήθως χώρα ένα χρόνο μετά τη γέννηση. Πριν τη βάπτιση το βρέφος δεν έχει όνομα.
Η τελετή έχει ως εξής: ο νονός (ή η νονά) ξεντύνει το μωρό και το τοποθετεί σε μια άσπρη πετσέτα. Ο παπάς ευλογεί το νερό της κολυμπήθρας και προσθέτει το λάδι. Έπειτα "βουτάει" τρεις φορές το μωρό σε αυτή, επαναλαμβάνοντας το όνομα που έχει επιλεγεί για αυτό (συνήθως επιλέγεται το όνομα της γιαγιάς ή του παππού). Ο παπάς επίσης σταυρώνει το μωρό και τα ρουχαλάκια του με μύρο.
Στο τέλος της τελετής οι γονείς φυλάνε τα χέρια των νονών και δέχονται τις ευχές των προσκεκλημένων.
Αποκριές
Το Καρναβάλι (ή Αποκριές) κρατάει τρεις εβδομάδας και τελειώνει τη Καθαρά Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια των Αποκριών όλοι μασκαρεύονται και διασκεδάζουν στους δρόμους και στα μπαρ πετώντας σερπαντίνες. Το πιο λαμπρό "Καρναβάλι" της Ελλάδας διεξάγεται στη Πάτρα.
Οι Αποκριές στην ουσία είναι ένα παγανιστικό έθιμο άμεσα συνδεδεμένο με τις διονυσιακές εορτές της αρχαιότητας.
Καθαρά Δευτέρα
Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής. Οι οικογένειες την ημέρα αυτή κάνουν πικνίκ και πετάνε χαρταετούς.
Πάσχα
Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη εορτή της Ορθοδοξίας.
Οι γυναίκες βάφουν τα αυγά κόκκινα, οι παππούδες αγοράζουν νέα ρούχα για τα παιδιά και οι νονοί παπούτσια και λαμπάδες. Στην επαρχία τα σπίτια και οι δρόμοι ασβεστώνονται.
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί ακολουθούν τη περιφορά του ανθοστολισμένου Επιταφίου στους δρόμους των χωριών και στις γειτονιές των πόλεων.
Το Μεγάλο Σάββατο εορτάζεται η Ανάσταση και όλοι βάζουν τα καλά τους για να πάνε στην εκκλησία. Εκεί, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα για να σημάνουν με αυτό τον τρόπο το έρεβος που τυλίγει τον Χριστό καθώς αναχωρεί προς τον άλλο κόσμο. Τα μεσάνυχτα όμως εμφανίζεται ένας ιερέας που φέρει το ¶γιο Φως και το μοιράζει στους πιστούς ψάλλοντας συγχρόνως το «Χριστός Ανέστη».
Έξω χτυπάνε οι καμπάνες και οι νέοι πετάνε ρουκέτες.
Οι πιστοί σιγά σιγά αναχωρούν για να φάνε με την οικογένεια τους τη πατροπαράδοτη Μαγειρίτσα, το πασχαλινό τσουρέκι και να τσουγκρίσουν τα βαμμένα κόκκινα αυγά.
Την επομένη όλοι σουβλίζουν αρνιά, μαγειρεύουν κοκορέτσι, πίνουν ούζο, τραγουδούν και χορεύουν.
Εθνική Εορτή
Επέτειος της απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό (25 Μαρτίου 1821).
28η Οκτωβρίου
Την ημέρα αυτή εορτάζεται το ΟΧΙ του Μεταξά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι περισσότεροι Έλληνες στολίζουν τα μπαλκόνια τους με την ελληνική σημαία και το κράτος διοργανώνει παρελάσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ

Οι Ελληνικές προλήψεις σχετίζονται με την χριστιανική θρησκεία αλλά και τα παγανιστικά έθιμα. Διαφέρουν από χωριό σε χωριό.
Ψωμί
Το ψωμί θεωρείται δώρου Θεού. Οι ηλικιωμένες γυναίκες ευλογούν το ψωμί αποτυπώνοντας ελαφρά το σήμα του σταυρού με το μαχαίρι πριν το κόψουν.
Το κακό μάτι
Πολλοί Έλληνες, ιδίως στην επαρχία, πιστεύουν ότι ένα άτομο μπορεί να "ματιάσει" ένα άλλο είτε από φθόνο είτε από υπερβολικό θαυμασμό. Ο "ματιασμένος" νοιώθει άσχημα σωματικά και ψυχολογικά.
Για να αποφύγουν το κακό μάτι, όσοι πιστεύουν σε αυτό φοράνε ένα μπλε ματόχαντρο ή ένα μπλε βραχιόλι. Οι προληπτικοί και όσοι πιστεύουν στη βασκανία δηλώνουν ότι το μπλε χρώμα διώχνει το κακό μάτι. Παραδόξως όμως πιστεύουν ότι οι γαλανομάτες είναι αυτοί που κυρίως "ματιάζουν".
Εκτός από το ματόχαντρο, ένας άλλος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από το κακό μάτι είναι να κρεμάσει σε μια γωνία του σπιτιού του σκόρδα. Οι Έλληνες πιστεύουν ότι το σκόρδο (όπως και τα κρεμμύδια) έχει και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες. Έτσι λοιπόν όταν κάποιος είναι άρρωστος τον συμβουλεύουν να εμπλουτίσει τη δίαιτά του με σκόρδο.
Μαχαίρια
Οι Έλληνες δεν δίνουν χέρι με χέρι ένα μαχαίρι όταν κάθονται μαζί στο τραπέζι γιατί θεωρούν ότι, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, έστω και εξ αμελείας, θα προκύψει μεγάλος τσακωμός. Όταν ένας συνδαιτυμόνας χρειαστεί ένα μαχαίρι, η νοικοκυρά αφήνει το μαχαίρι δίπλα του πάνω στο τραπεζομάντιλο για να το σηκώσει από εκεί ο ίδιος.
Παπάς
Οι πιστοί σέβονται ιδιαίτερα τους κληρικούς και είθισται κάθε φορά που ένας κοινός θνητός συναντά ένα παπά στο δρόμο να του φιλάει το χέρι.
Το να δει όμως κάποιος τη ίδια μέρα έναν παπά και ένα μαύρο γάτο είναι γρουσουζιά.
Φτύσιμο
Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι το "φτύσιμο" διώκει τον διάβολο και τις αναποδιές. Για αυτόν τον λόγο όταν κάποιος εξιστορεί δυσάρεστα γεγονότα (θανάτους, ατυχήματα, κ.τ.λ.) οι ακροατές συχνά πυκνά φτύνουν τρεις φορές στον κόρφο τους.
Επίσης πολλές φορές, για να αποτρέψει το κακό μάτι, όταν κάποιος θαυμάζει ένα μωρό ή κάνει κομπλιμέντα, επαναλαμβάνει στο τέλος τρεις φορές "φτου".
«Πιάσε Κόκκινο»
Όταν δύο άτομα πουν συγχρόνως το ίδιο πράγμα φωνάζουν «πιάσε κόκκινο»: πρέπει και οι δύο να βρουν ένα κόκκινα αντικείμενο δίπλα τους και να το αγγίξουν για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενός καβγά (Οι Έλληνες πιστεύουν όταν δύο άνθρωποι ξεστομίζουν αναπάντεχα την ίδια λέξη προοιωνίζεται καβγάς).
Τρίτη και 13
Για τους Έλληνες η γρουσούζικη μέρα δεν είναι η Παρασκευή και 13 αλλά η Τρίτη και 13.
Όργανωση τού ταξιδιού
ΞενοδοχείαΠτήσειςΠλοίαΕνοικιάσεις ΑυτοκινήτωνLast MinuteΕκδρόμεςΚρουαζιέρεςΕκδρόμες στα νησιάΕνοικιάσεις σκαφών
Οργανώστε της διακοπές σας μαζί μασ

Διάσημοι προορισμοί
Σαντορίνη
Μύκονος
Πάρος
Νάξος
Κέρκυρα
Ζάκυνθος
Ρόδος
Κρήτη
 

Επιστροφή:
+ Πολιτισμός
+
Πληροφορίες
+ Ελλάδα αρχική σελίδα


Περισσότερα:
+ Φωτογραφίες
+ Επιλέξτε έναν προορισμό
+ Ξενοδοχεία

Σχετικά::
+ Μυθολογία
+ Ιστορία
+ Αρχαία Ελλάδα
+ Πολιτισμός
   
  Ελλάδα > Πολιτισμός Ελλάδα > Ήθη και έθιμα πάνω
 
 
 
  :Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR
Selectionez une destination