Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Ελλάδα ΜουσικήΕπιλέξτε έναν προορισμόΕλλάδα Μουσική: Πληροφορίες για την Ελληνική μουσική

 
Ελλάδα Μουσική: Πληροφορίες για τη μουσική στην Ελλάδα  Η Ελληνική Μουσική χαρακτηρίζεται από μια εκπληκτική πολυποικιλότητα, που οφείλεται στη δημιουργική αφομοίωση τόσο των ανατολικών ακουσμάτων όσο και των δυτικοευρωπαϊκών.

Η ιστορία της ελληνικής μουσικής ανάγεται στους αρχαίους χρόνους και αλληλοσυνδέεται με αυτή της ποίησης και του χορού. Όμως τα μετέπειτα 2000 χρόνια που ακολούθησαν, λόγω των δύσκολων ιστορικών συγκυριών (Βυζαντινά χρόνια. Τουρκοκρατία, κ.τ.λ.), δεν σημειώνεται ανάλογη άνθιση με αυτή που γνωρίζουν τα κράτη της υπόλοιπης Ευρώπης.
Links
Αρχική σελιδα
Γενικές πληροφορίες
Προορισμοί
Φωτογραφίες
Καιρός
Χάρτες
Παραλίες
Reviews στα αγγλικά
Forums στα αγγλικά
 
Η Αναγέννηση της ελληνικής μουσικής πραγματοποιείται μόνο κατά τον 19ο αι. με τις συνθέσεις του Νικόλαου Μαντζάρου (1795-1872), του Σπυρίδωνα Xyndas (1812-1896) και του Σπύρου Σαμαρά (1861-1917).
Τα χρόνια που ακολουθούν μια πλειάδα μουσικοσυνθετών δημιουργούν σημαντικά έργα που πηγάζουν από την ίδια τη ζωή και πολλές φορές είναι μια μορφή αντίστασης σε καθεστώτα και καταστάσεις απολυταρχικές (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, κ.α.).


Δημοτικά Τραγούδια
Τα Δημοτικά Τραγούδια έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία ελληνική ποίηση και τη μουσική. Αναφέρονται σε παλαιότερα τραγούδια και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα Ακριτικά και τα Κλέφτικα. Τα Ακριτικά γεννήθηκαν τον 9ο αι. και περιγράφουν τη ζωή των φρουρών των συνόρων του Βυζαντίου, των περιώνυμων Ακριτών. Τα Κλέφτικα εμφανίστηκαν μεταξύ του τέλους της Βυζαντινής Περιόδου και της Επανάστασης του 1821. Εμπνεύστηκαν από τους Κλέφτες, τους ήρωες που είχαν πάρει τα βουνά και πάλευαν ενάντια στο τούρκικο ζυγό. Τα τραγούδια αυτά είναι μονοφωνικά (με άλλες φωνές που επαναλαμβάνουν μια συγκεκριμένη μουσική φράση), χωρίς αρμονική συνοδεία. Μερικά από αυτά είναι ερωτικά ή γαμήλια τραγούδια• τα περισσότερα όμως υμνούν τη λευτεριά, αναφέρονται στην εξορία, στις λύπες και τον αγώνα των Ελλήνων.
Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι: η λύρα, το λαούτο, η γκάιντα, το νταούλι, το βιολί, ο ταμπουράς, ο ζουρνάς και τα ζύγια.

Καντάδες

Πρωτοεμφανίστηκαν στη Κεφαλονιά στις αρχές του 19ου αι., εμπνευσμένες από την ιταλική μουσική. Πρόκειται για ένα είδος ρομαντικής σερενάτας, το οποίο τραγουδούν τρεις αντρικές φωνές σε χορωδία, συνοδευόμενες από μια κιθάρα ή ένα μαντολίνο. Οι καντάδες πρώτα εξαπλώθηκαν σε όλα τα νησιά του Ιονίου, πριν κάνουν τη παρουσία τους αισθητή και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αθήνα οι καντάδες άλλαξαν λιγάκι: τους τραγουδιστές συνόδευε μια κομπανία, η οποία αποτελείτο από τα εξής όργανα: βιολί, κλαρινέτο και λαούτο.

Νησιώτικα

Το είδος αυτός της μουσικής, όπως κι άλλωστε μας προϊδεάζει η ονομασία του, γεννήθηκε στα νησιά. Κάθε νησί έχει το νησιώτικο του τραγούδι και ένα χαρακτηριστικό τρόπο για να το χορεύει. Βιολί, λύρα, κλαρίνο και κιθάρα είναι τα όργανα που συνοδεύουν τις φωνές.
Μπορείτε ακόμη να απολαύσετε ζωντανά νησιώτικα στα διάφορα πανηγύρια των νησιών που συνήθως διαρκούν 24 ολόκληρες ώρες.
Ρεμπέτικο
Αυτό το ιδιαίτερο είδος γεννήθηκε στα χασισομάγαζα και τους τεκέδες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Στη δημιουργία της ρεμπέτικης μουσικής συνέβαλαν όμως και τα 2 εκ. πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία της δεκαετίας του 1920. Μακριά από τη γενέτειρα τους, αυτοί οι Έλληνες που δεν είχαν ουδέποτε ζήσει στην Ελλάδα και που είχαν χάσει τα πάντα, τραγουδούσαν για τη ζωή τους, τη φτώχεια, τη πείνα, τη φυλακή, τη προδοσία, τον εθισμό στα ναρκωτικά και το χασίσι. Το Ρεμπέτικο είναι η απαγορευμένη μουσική των παριών, τα ελληνικά αστικά μπλουζ.
Βαθμιαία το ρεμπέτικο βγήκε από τον υπόκοσμο και έφτασε ως τις μπουάτ της Αθήνας, όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές.
Το ρεμπέτικο έφτασε στο απόγειό του κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου, όπου οι οπαδοί του εξέφρασαν την αθλιότητα και την καταπίεση της ερεβώδους αυτής εποχής.

Τα κύρια όργανα του ρεμπέτικου είναι: το μπουζούκι, ο μπαγλαμάς, η κιθάρα, τα ζύγια και το ντέφι.
Οι σημαντικότεροι οργανοπαίχτες και τραγουδιστές του είδους είναι: ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, η Μαρίκα Νίνου, η Σωτηρία Μπέλου

Στη δεκαετία του ’60 το ρεμπέτικο έχασε την αίγλη του. Οι νέοι στράφηκαν προς τα νέα ροκ ακούσματα της Δύσης, και οι παλιότεροι ξανάρχισαν να ακούνε καντάδες από τη δεκαετία του ’20.
Η ελληνική μουσική στα τέλη του 20ου αιώνα
Σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Παύλος Σιδηρόπουλος έδωσαν αίγλη στο ρεμπέτικο, προσθέτοντας του ροκ στοιχεία, δημιουργώντας στην ουσία ένα καινούργιο, ενδιαφέρον και δυνατό είδος μουσικής. Οι στοίχοι τους εξυμνούν την ελευθερία, καταδικάζουν κάθε μορφή δικτατορίας (Σαββόπουλος, Νταλάρας, Σιδηρόπουλος), αναφέρονται στην καθημερινότητα, στην λύπη (Παπάζογλου) και στη μάστιγα των ναρκωτικών (Σιδηρόπουλος).

Μερικοί από τους πιο διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες:


Μανώλης Κολομοίρης (1883-1962):
Πρόκειται για τον πιο γνωστό Έλληνα κλασσικό συνθέτη και αντιπρόσωπο της Ελληνικής Εθνικής Σχολής. Πηγές έμπνευσής του ήταν η λαϊκή παράδοση και τα έργα των μεγάλων Ελλήνων ποιητών (Παλαμά, Μαβίλη, Σικελιανού). Ίδρυσε το Ελληνικό Ωδείο και το Εθνικό Ελληνικό Ωδείο.

Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960):
Από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ου αι.. Επίσης μαέστρος και πιανίστας. Μνημονεύτηκε ως ο νέος Mahler.

Μαρία Κάλλας (1923-1977):
Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, καθιερώθηκε ως η πιο ταλαντούχα Ελληνίδα σοπράνο. Είναι γνωστή για την έντονη σκηνική παρουσία της αλλά και την θυελλώδη σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Γιάννης Ξενάκης (1922-2001):
Καταδικασμένος σε θάνατο από τους Γερμανούς για την αντιστασιακή του δραστηριότητα, ο Ξενάκης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει νωρίς την Ελλάδα και να εγκατασταθεί στο Παρίσι. Εκεί δημιούργησε ένα ρηξικέλευθο έργο που τον καθιέρωσε διεθνώς. Χρησιμοποίησε ηλεκτροακουστικά στοιχεία και συνέβαλε στην ανάπτυξη της ψηφιακής σύνθεσης.

Μίκης Θεοδωράκης (1925- ):
Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο πιο διάσημος εν ζωή Έλληνας συνθέτης. Έγραψε μουσική και τραγούδια ενάντια στη Γερμανική Κατοχή και υπήρξε μέλος του Ε.Α.Μ. Η δράση του στην παράταξη αυτή συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Το 1954 εξορίστηκε στο Παρίσι, όπου συνέθεσε μπαλέτα και μουσική για τον κινηματογράφο. Η ελευθερία και η ισότητα ήταν τα δύο μείζονα θέματα του έργου και συνέβαλαν στο να μετατραπεί ο δημιουργός τους σε εθνικό σύμβολο της Ελλάδας.

Μάνος Χατζηδάκις (1925-1994):
Ο Μάνος Χατζηδάκις είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Έγραψε μουσική για τραγωδίες αλλά και για σύγχρονα θεατρικά έργα, μπαλέτα και κινηματογραφικά έργα. Συνέθεσε επίσης πιο ελαφρά και λαϊκά τραγούδια (συνέβαλε στην αναγέννηση των παραδοσιακών τραγουδιών).

Στον κατάλογο με τους σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές συμπεριλαμβάνονται οι: Θάνος Μικρούτσικος, ¶λκηστης Πρωτοψάλτη, Σωκράτης Μάλαμας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Νίκος ¶σημος, Μελίνα Κανά, Ελευθερία Αρβανιτάκη, κ.α.

Όργανωση τού ταξιδιού
ΞενοδοχείαΠτήσειςΠλοίαΕνοικιάσεις ΑυτοκινήτωνLast MinuteΕκδρόμεςΚρουαζιέρεςΕκδρόμες στα νησιάΕνοικιάσεις σκαφών
Οργανώστε της διακοπές σας μαζί μασ

Διάσημοι προορισμοί
Σαντορίνη
Μύκονος
Πάρος
Νάξος
Κέρκυρα
Ζάκυνθος
Ρόδος
Κρήτη
 

Επιστροφή:
+ Πολιτισμός
+
Πληροφορίες
+ Ελλάδα αρχική σελίδα


Περισσότερα:
+ Φωτογραφίες
+ Επιλέξτε έναν προορισμό
+ Ξενοδοχεία

Σχετικά::
+ Μυθολογία
+ Ιστορία
+ Αρχαία Ελλάδα
+ Πολιτισμός
   
  Ελλάδα > Πολιτισμός Ελλάδα > Μουσική πάνω
 
 
 
  :Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR
Selectionez une destination