Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Ελλάδα ΓλώσσαΕπιλέξτε έναν προορισμόΕλλάδα Γλώσσα: Πληροφορίες για την Ελληνική γλώσσα

 
Ελλάδα γλώσσα: Πληροφορίες για τα Ελληνικά Η γλώσσα είναι μια από τις σημαντικότερες συνισταμένες του πολιτισμού καθώς και το κυριότερο όργανο διάσωσης αυτού.

Ας δούμε λοιπόν, εν συντομία, την ιστορία της Ελληνικής και το γιατί οι σύγχρονοι Έλληνες κατέληξαν να γράφουν και να ομιλούν τη συγκεκριμένη "Νεοελληνική".

Τα Νεοελληνικά είναι η μετεξέλιξη της Αρχαίας Ελληνικής, η οποία προέρχεται από το Ελληνικό παρακλάδι της Ινδοευρωπαϊκής.
Links
Αρχική σελιδα
Γενικές πληροφορίες
Προορισμοί
Φωτογραφίες
Καιρός
Χάρτες
Παραλίες
Reviews στα αγγλικά
Forums στα αγγλικά
 

Η παλαιότερη ελληνική γραφή έχει διασωθεί πάνω σε πήλινες πινακίδες που ανακαλύφθηκαν στα Ανάκτορα της Κνωσού. Ονομάστηκε Γραμμική Β και είναι συλλαβική. Χρονολογείται από τη Μυκηναϊκή Περίοδο.

Στα τέλη του 9ου και στις αρχές του 8ου αι. π.Χ., τα δείγματα γραφής, από τα αριστερά προς τα δεξιά, βασίζονταν στο Φοινικικό αλφάβητο. Ο συγκεκριμένος τρόπος γραφής είναι ο πλησιέστερος του σημερινού.

Κατά τη διάρκεια της Κλασσικής Περιόδου η Ελλάδα ήταν διηρεμένη σε πόλεις-κράτη που είχαν τη δική τους ιδιωματική διάλεκτο. Οι δύο σημαντικότερες διάλεκτοι ήταν η Ιωνική και η Αττική. Βαθμιαία όμως, λόγω της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ισχύος της Αθήνας υπερίσχυσε η Αττική γλώσσα του Πλάτωνα.

Όμως γρήγορα ξεκίνησε μια διένεξη μεταξύ των Αττικιστών και των αντιπάλων τους . Η διένεξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας Κοινής διαλέκτου που εξαπλώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα στις περισσότερες περιοχές. Έτσι λοιπόν δεν είναι τυχαίο ότι η Κοινή επιλέχθηκε από τον Μακεδόνα Βασιλιά Φίλιππο Β ως επίσημη διοικητική γλώσσα. Ο δε υιός του Αλέξανδρος διδάχθηκε την Κοινή και συνέβαλε ουσιαστικά στην διάδοσή της σε όλη τη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, τη Συρία, τη Μεσοποταμία και τη Περσία. Η Κοινή χρησιμοποιήθηκε και στη συγγραφή της Καινής Διαθήκης και αποτελεί τη βάση των μεσαιωνικών και των μοντέρνων Ελληνικών.

Τις παραμονές της εθνικής παλιγγενεσίας, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στο γλωσσικό ζήτημα από τους Έλληνες διανοούμενους που ονειρεύονταν καινοτόμες συνταγματικές διατάξεις για ένα μελλοντικό ελληνικό ελεύθερο κράτος, καθόσον αποτελούσε μαζί με την Ορθόδοξη πίστη τον σημαντικότερο παράγοντα ενοποίησης του έθνους.

Ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833) λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις των αρχαϊστών αλλά και των υπερασπιστών της "χυδαϊκής" καθομιλουμένης πρότεινε μια μέση οδό. Παρά ταύτα πολλοί λόγιοι αντέδρασαν οξύτατα στις θεωρίες του και το έθνος χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα: τους "κοραϊστές" και τους "αντικοραϊστές".

Με την σύσταση του Νεοελληνικού Κράτους του 1822 έπρεπε να βρεθεί μια λύση στο γλωσσικό ζήτημα. Οι αρχαϊστές ξαναπρώτειναν τη χρήση της γλώσσας του Πλάτωνα στη διοίκηση, επηρεασμένοι και από τις γλωσσικές θεωρίες του Διαφωτισμού, σύμφωνα με τις οποίες η καθιέρωση της Αττικής θα εξασφάλιζε ανάλογες πνευματικές επιδόσεις. Όμως η επιστροφή στη γλώσσα της κλασικής αρχαιότητας ήταν πρακτικά αδύνατη. Εν τέλει κυριάρχησε η συμβατική πρόταση του Κοραή: οι λόγιοι πήραν τη γλώσσα του λαού, της έδωσαν κανόνες, την διόρθωσαν και τη καθάρισαν, δημιουργώντας τη "καθαρεύουσα", το εκφραστικό όργανο του κράτους. Θλιβερό αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν όμως η δημιουργία μιας άναρχης διγλωσσίας: της δημοτικής (η γλώσσα του λαού, του εμπορίου) και της καθαρεύουσας (ο γραπτός λόγος του Δημοσίου, της εκπαίδευσης).

Κατά τη διάρκεια του 20ου αι. το γλωσσικό ζήτημα πήρε πολιτικές διαστάσεις. Ακαδημαϊκοί υπερασπιστές της δημοτικής αναγκάστηκαν να παραιτηθούν και κατά καιρούς διοργανώνονταν ακόμη και εκδηλώσεις κατά ή υπέρ της καθαρεύουσας. Η δημοτική θεωρήθηκε προοδευτική, "αριστερή" επιλογή, ενώ η καθαρεύουσα συντηρητική, "δεξιά" επιλογή.

Μετά τη κατάρρευση της Χούντας η δεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθιέρωσε τη δημοτική ως γλώσσα της εκπαίδευσης και της διοίκησης. Το 1982 η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε το μονοτονικό. Εχθρικές αντιδράσεις απέναντι στη νέα γλωσσική πραγματικότητα της χώρας υπήρξαν πολλές και προήλθαν από όλους τους κύκλους. Σήμερα, (αν και πλέον οι διαφορές τόσο στη γραπτή, όσο και στη προφορική γλώσσα τείνουν να περιοριστούν) οι πιο ηλικιωμένοι συνεχίζουν να διανθίζουν με καθαρευουσιάνικα στοιχεία τον λόγο τους και οι νέοι πλάθουν το δικό τους λεξιλόγιο. Επίσης παρατηρούνται ορισμένες διαλεκτικές ιδιαιτερότητες και προφορές στον ελληνόφωνο χώρο (Κρητική διάλεκτος, Ποντιακή, κ.τ.λ.).

Όργανωση τού ταξιδιού
ΞενοδοχείαΠτήσειςΠλοίαΕνοικιάσεις ΑυτοκινήτωνLast MinuteΕκδρόμεςΚρουαζιέρεςΕκδρόμες στα νησιάΕνοικιάσεις σκαφών
Οργανώστε της διακοπές σας μαζί μασ

Διάσημοι προορισμοί
Σαντορίνη
Μύκονος
Πάρος
Νάξος
Κέρκυρα
Ζάκυνθος
Ρόδος
Κρήτη
 

Επιστροφή:
+ Πολιτισμός
+
Πληροφορίες
+ Ελλάδα αρχική σελίδα


Περισσότερα:
+ Φωτογραφίες
+ Επιλέξτε έναν προορισμό
+ Ξενοδοχεία

Σχετικά::
+ Μυθολογία
+ Ιστορία
+ Αρχαία Ελλάδα
+ Πολιτισμός
   
  Ελλάδα > Πολιτισμός Ελλάδα > Γλώσσα πάνω
 
 
 
  :Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR
Selectionez une destination