Η Βυζαντινή αυτή εκκλησία (11 ος - 12 ος αι.) βρίσκεται στη Πόλη της Ρόδου, ανατολικά της Πλατείας Μουσείου.
Είναι ένας σταυροειδής ναός και διαθέτει γοτθικά στοιχεία, που προστέθηκαν αργότερα από τους Ιππότες.
Το εσωτερικό της είναι ένα πραγματικό "γοτθικό" αριστούργημα, καθώς είναι όλο φτιαγμένο από πέτρα, διαθέτει πολλές αψίδες, σταυροθόλια και μακρόστενα παράθυρα.
Μέσα στην εκκλησία ξεχωρίζουν επίσης οι πανέμορφες Βυζαντινές και Φράγκικες τοιχογραφίες του 14 ου αι.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η εκκλησία χρησιμοποιήθηκε ως μουσουλμανικό τέμενος.
Η εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, στο τέλος ενός δρομίσκου δίπλα στην οικία του Πρίγκιπα Τζεμ.
Είναι μονόκλιτη και χτίστηκε από του Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη.
Ο Άγιος Ιωάννης Κολλακίου |
|
Ότι απομένει από τον Άγιο Ιωάννη βρίσκεται στη μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Η εκκλησία χτίστηκε στις αρχές του 14 ου αι. και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη, τον προστάτη Άγιο των Ιπποτών.
Είναι μια τρίκλιτη εκκλησία, χτισμένη σε γοτθικό ρυθμό. Εδώ θάβονταν οι Μεγάλοι Μαγίστροι.
Ένας διάδρομος με κολόνες ένωνε την εκκλησία με το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.
Καταστράφηκε όμως το 1856, και μαζί με αυτό και ένα μεγάλο τμήμα της εκκλησίας, από μια έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη που προκάλεσε κεραυνός.
Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Φανουρίου βρίσκεται στον ομώνυμο δρόμο της Παλαιάς Πόλης της Ρόδου.
Χτίστηκε τον 13 ο αι. Έχει σχήμα σταυρού και το εσωτερικό της κοσμούν υπέροχες τοιχογραφίες.
Η ενδιαφέρουσα αυτή εκκλησία βρίσκεται στη Νεότερη Πόλη της Ρόδου, στα βόρεια του λιμανιού.
|
|
Το Μοναστήρι υψώνεται στο χωριό της Φιλερήμου (στα νότια της Πόλης της Ρόδου) και χρονολογείται από την εποχή των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Ξεπροβάλλει ανάμεσα σε κυπαρίσσια και άλλα, διάφορα, δέντρα. Μια πινακίδα, διακοσμημένη κάθε φορά με ένα διαφορετικό λουλούδι, σηματοδοτεί τα κελιά των μοναχών.
Μέσα στο μοναστήρι βρίσκεται η ενδιαφέρουσα Εκκλησία των Ιπποτών, η οποία φαντάζει σαν ένα μεσαιωνικό κάστρο με ημισφαιρικούς τρούλους. Πριν την κατασκευή της Εκκλησίας των Ιπποτών, υπήρχε στο ίδιο σημείο μια τρίκλιτη Πρωτοχριστιανική Βασιλική (5 ος - 6 ος αι.).
Η ημερομηνία της καταστροφής της Βασιλικής δεν μας είναι γνωστή. Έχουν διασωθεί μόνο το βαπτιστήριο και το εξαιρετικό ψηφιδωτό του δαπέδου. Κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων μια μονόκλιτη θολωτή εκκλησία χτίστηκε πάνω στο βόρειο τμήμα της κατεστραμμένης Βασιλικής.
Το μοναστήρι χτίστηκε στις αρχές του 14 ου αι. στην τοποθεσία της Βυζαντινής εκκλησίας και αναστηλώθηκε από τους Ιταλούς.Μπροστά από το μοναστήρι διακρίνονται τα ερείπια του Δωρικού ναού της Πολιάδος Αθηνάς.
Επίσης διακρίνονται τμήματα ενός πλακόστρωτου δαπέδου, που άνηκε σε έναν παλαιότερο Φοινικό ναό, μπροστά από τις βάσεις των αγαλμάτων.
Παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου του Χωστού |
|
Το υπόγειο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται δίπλα στον αρχαίο ναό της Αθηνάς στη Φιλέρημο.
Χτίστηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων Βυζαντινών Χρόνων.
Τους τοίχους του κοσμούν εντυπωσιακές τοιχογραφίες των 14 - 15 αι., με εμφανείς δυτικές επιρροές, γεγονός που μας ωθεί να πιστέψουμε ότι ήσαν παραγγελία των Ιπποτών του Τάγματος.
Απέναντι από την είσοδο απεικονίζεται ο Χριστός, περιτριγυρισμένος από τους Απόστολους Πέτρο και Παύλο, καθώς και άλλους Αγίους.
Στην αψίδα της ωραιοτάτης αυτής βυζαντινής εκκλησίας είναι ζωγραφισμένα τα Πάθη του Χριστού και η Παναγία. |
|
Το Βυζαντινό Μοναστήρι Τσαμπίκα βρίσκεται πλάι στο κύριο δρόμο που αναχωρεί από το χωριό Κολύμπια, σε μικρή απόσταση από το χωριό Αρχάγγελος.
Η κύρια εκκλησία του υψώνεται στα 300μ. και είναι αφιερωμένη στη Παρθένο Μαρία. Μέσα Στο εσωτερικό οι επισκέπτες μπορούν να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία γιατρεύει τη στειρότητα.
Η παράδοση λέει ότι ανακαλύφθηκε από ένα στείρο ζευγάρι, το οποίο αμέσως μετά απέκτησε έναν γερό απόγονο. Όποια στείρα γυναίκα εισέλθει ξυπόλητη τον ναό και παρακαλέσει την Παναγία να της χαρίσει έναν απόγονο θα εισακουστεί. Όσα παιδιά έχουν γεννηθεί χάρη στη παρέμβαση της Παναγίας αυτής, ονομάζονται Τσαμπίκος (αγόρι) και Τσαμπίκα (κορίτσι).
Το Μοναστήρι γιορτάζει στις 7 Σεπτεμβρίου. Ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι είναι σε αρκετά άσχημη κατάσταση: είναι προτιμότερο τα δύο τελευταία χιλιόμετρα να διανυθούν πεζή.
Η ωραία εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται στη καρδιά της Λίνδου, στη κεντρική της πλατεία. Πρόκειται για μια σταυροειδή εκκλησία του 14 ου αι. με οκτάγωνο τρούλο, ασβεστωμένους τοίχους και κεραμιδένια οροφή.
Στη Δυτική είσοδο μπορείτε να διακρίνετε το έμβλημα του Μεγάλου Μαγίστρου D' Aubusson, καθώς και μια επιγραφή που φέρει τις ημερομηνίες 1489/90 (οι ημερομηνίες σηματοδοτούν τις επεκτάσεις του κτιρίου).
Στο εσωτερικό ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το εντυπωσιακό δάπεδο από άσπρα και μαύρα βότσαλα, καθώς και τις ωραίες τοιχογραφίες του 18 ου αι. Τις τοιχογραφίες αυτές φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Γρηγόριος από τη Σύμη.
|