Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Ιστορία - ΠάτμοςΕπιλέξτε έναν προορισμό
Ιστορία - Πάτμος, Ελλάδα: Πληροφορίες για την ιστορία της Πάτμου, Δωδεκάνησα

 
Σύμφωνα με τον μύθο, το νησί της Πάτμου ονομαζόταν αρχικά Λητώα, προς τιμή της θεάς Αρτέμιδος, η οποία έφερε επίσης το όνομα Λητίδα, καθώς ήταν η κόρη της Λητούς. Ο μύθος επίσης λέει ότι το νησί βυθίστηκε στη θάλασσα, και ότι χάρη στη παρέμβαση της Αρτέμιδος και του αδελφού της Απόλλωνα ο Δίας το επανέφερε στην επιφάνεια. Μετά τη διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 284 μ.Χ. η Βυζαντινή Αυτοκρατορία άρχισε να αποκτά ολοένα και περισσότερο κύρος.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους οι κάτοικοι της Πάτμου έκτισαν μια μεγαλοπρεπή Βασιλική προς τιμή του Αγίου Ιωάννη, στο σημείo που υψώνεται σήμερα το καστρομονάστηρο.
Το 1522 η Πάτμος υποτάχθηκε στους Οθωμανούς και αναγκάστηκε να πληρώνει φόρους στους νέους αφέντες της.

Μετά το πέρας των Τούρκο-Ενετικών Πολέμων και την επάνοδο της γαλήνης στο νησί η Πάτμος ξαναβρήκε το παλαιό της κύρος ως μείζον εμπορικό κέντρο.
 
Η Πάτμος είναι στενά συνδεδεμένη και με έναν άλλο μύθο, αυτόν του Ορέστη: ο Ορέστης κατέφυγε στην Πάτμο μετά τη δολοφονία της μητέρας του Κλυταιμνήστρας, κυνηγημένος από τις Ερινύες.

Ιστορία - Πάτμος: Σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας της Πάτμου

Κατοικείται από το 3000 π.Χ., όμως δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τη ταυτότητα των πρώτων κατοίκων της.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς είτε αυτοί ήσαν Κάρες, είτε Λέλεγες, είτε Πελασγοί. ¶λλοι πιστεύουν ότι πρωτοκατοικήθηκε από Δωριείς και κατόπιν από Ίωνες.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως κτίρια, νεκροταφεία, καθώς και τα ερείπια μιας Ακρόπολης, ευρήματα λοιπόν που μαρτυρούν την ύπαρξη ενός πολυπληθέστατου οικισμού κατά τα πολύ παλαιά χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των Πελοποννησιακών Πολέμων, οι Λακεδαιμόνιοι κατέφυγαν στο νησί για να γλιτώσουν από τους Αθηναίους. Ερείπια μαρτυρούν ότι τα χρόνια αυτά η Πάτμος βρισκόταν σε ακμή.

Όμως στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το νησί παρήκμασε και μετατράπηκε σε τόπο εξορίας.

Ως εξόριστος, του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τίτου Φλάβιου Δομιτιανού συγκεκριμένα, κατέφθασε στο νησί και ο Απόστολος Ιωάννης το 95 μ.Χ. 

Ο Απόστολος Ιωάννης εισήγαγε τον Χριστιανισμό στο νησί και έγραψε το θεόπνευστο έργο του, την Αποκάλυψη. Έκτοτε η Πάτμος μετατράπηκε σε τόπο προσκυνήματος.
Από τον 6ο έως και τον 9ο αιώνα το νησί βρέθηκε στο στόχαστρο των Αράβων (μάλιστα τη περίοδο αυτή η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη καταστράφηκε).


Το 1085 ο όσιος Χριστόδουλος εξαναγκάστηκε από τους Τούρκους να εγκαταλείψει την Μικρά Ασία και να εγκατασταθεί στο νησί της Κω, όπου και ανήγειρε ένα μοναστήρι.

Στην Κω έμελλε να συνδεθεί με τον μοναχό Αρσένιο Σκινούρη, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή του στην κατασκευή του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη στη Πάτμο.

Η κατασκευή του μοναστηριού ξεκίνησε το 1101, μετά από έγκριση του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού ¶.

Ο Αλέξιος Κομνηνός παραχώρησε μάλιστα ολόκληρο το νησί στον όσιο Χριστόδουλο.

Η φήμη του μοναστηριού γρήγορα επεκτάθηκε, και, παράλληλα, άρχισε να δημιουργείται και να επλώνεται ένας οικισμός γύρω από αυτό.

Στο τέλος του 12ου αιώνα μ.Χ. η Πάτμος μετατράπηκε σε σπουδαίο εμπορικό κέντρο.

Το 1207 οι Ενετοί κατέλαβαν το νησί, το οποίο πέρασε στη κυριαρχία του Δούκα της Νάξου και έγινε ένα ημιαυτόνομο εύπορο μοναστηριακό κράτος με σπουδαία επιρροή.

Το 1340 οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη εισέβαλαν στη Πάτμο.
Παράλληλα εγέρθηκαν οχυρά τείχη γύρω από το μοναστήρι, εξασφαλίζοντας στους κατοίκους τους προστασία από τις πειρατικές επιδρομές.

Το 1655 οι μοναχοί ξαναπήραν την εξουσία στα χέρια τους και συνέβαλαν σημαντικά στην άνοδο της οικονομίας.


Η ευμάρεια αυτή όμως έληξε απότομα όταν το 1659 ο αρχηγός των Ενετών, Francesco Morozini, εισέβαλε στο νησί και το κατέστρεψε.

Μόνο με πολύ μόχθο η Πάτμος ξαναβρήκε τα χρόνια που ακολούθησαν τη παλαιά της αίγλη. Στις αρχές του 18ου αι. ο πλούτος του νησιού μοιραζόταν μεταξύ των λαϊκών και των κληρικών.

Το 1770, μετά το τέλος του Ενετοτουρκικού Πολέμου, το νησί πέρασε στα χέρια των Ρώσων.

Το 1832 η Πάτμος δεν εντάχθηκε στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, καθώς η Συνθήκη διακανονισμού που υπογράφηκε στο Λονδίνο δεν συμπεριλάμβανε τη Δωδεκάνησο στις προσαρτηθείσες περιοχές.

Τα νησιά της Δωδεκανήσου παρέμειναν υπό τουρκική κατοχή έως και το 1912. Από το 1912 έως και το 1943 διατέλεσαν υπό ιταλική κατοχή, και από το 1943 έως το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπό γερμανική.

Η Πάτμος και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου εντάχθηκαν στο Ελληνικό Κράτος μόλις το 1948.
 
.............................................................................................................................................
Επιστροφή:
+ Πάτμος - Αρχική Σελίδα
+ Γενικές πληροφορίες
+ Ταξίδι - Δωδεκάνησα
+ Ελλάδα - Αρχική Σελίδα

Περισσότερα:
+ Ξενοδοχεία
+ Φωτογραφίες
+ Καιρός
+ Χάρτης
+ Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
+ Πτήσεις
+ Πλοία
Σχετικά:
+ Χωριά
+ Παραλίες
+ Εκκλησίες
+ Μουσεία
+ Αρχιτεκτονική
   
  Ελλάδα > Δωδεκάνησα > Πάτμος Ελλάδα > Ιστορία - Πάτμος αρχή σελίδας
 

   
Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR Επιλέξτε έναν προορισμό