Ο μύθος λέει ότι η Δήλος είναι ο τόπος γέννησης του Απόλλωνα, θεού της μουσικής και του φωτός, και της δίδυμης αδερφής του, της Άρτεμης, θεάς του κυνηγιού. Μητέρα τους ήταν η Λητώ, την οποία ξελόγιασε ο Δίας.
Όταν η Ήρα πληροφορήθηκε για την εγκυμοσύνη της Λητούς, αποφάσισε να την εξορίσει από όλα τα σημεία της γης, ώστε να μην μπορέσει να βρει τόπο να γεννήσει. Το μόνο μέρος, όπου η Λητώ θα μπορούσε να φέρει στον κόσμο τα παιδιά της, ήταν η Δήλος, η τότε επονομαζόμενη Ορτυγία, και που δεν θεωρείτο ως κομμάτι της γης.
Την είχε φανερώσει (εξ ου και η ονομασία «Δήλος») ο Ποσειδώνας, χτυπώντας με την τρίαινά του τη θάλασσα, για να βρει καταφύγιο η ερωμένη του αδερφού του, ώστε να γεννήσει τα δίδυμά της.
Τα νησιά γύρω από τη Δήλο σχημάτιζαν έναν νοερό κύκλο, συνεπώς ονομάστηκαν «Κυκλάδες».
|
 |
Χάρη στους Ίωνες η Δήλος εξελίχθηκε σε σημαντικό πνευματικό και εμπορικό
κέντρο (Ζ'αι. π.Χ.)
Τον Ε'αι. π.Χ. οι Αθηναίοι αποφάσισαν την κάθαρση του νησιού, απαγορεύοντας τη
ταφή των νεκρών. Ένας νέος εξαγνισμός ακολούθησε τον Δ'αι. π.Χ: οι Αθηναίοι
απαγόρευσαν τις γέννες και τους θανάτους στη Δήλο, εξορίζοντας
τον θάνατο στη γειτονική Ρήνεια, η οποία μετατράπηκε σε νεκρόπολη.
Μετά από αυτόν τον τελευταίο εξαγνισμό, μια σημαντική θρησκευτική τελετή καθιερώθηκε ανά πενταετία.
Στα επόμενα χρόνια η Δήλος περιήλθε στον Μέγα Αλέξανδρο και εν συνεχεία στην προστασία της Αιγυπτιακής Δυναστείας των Πτολεμαίων.
Η Ρωμαϊκή Περίοδος υπήρξε περίοδος ακμής για τη Δήλο, η οποία μετατράπηκε σε σημαντικό λιμάνι. Όμως, το 88 π.Χ., ο Βασιλιάς του Πόντου, που ήταν σε πόλεμο με τους Ρωμαίους, κατέστρεψε παντελώς τη Δήλο και τη Μύκονο. |
 |
Για τα μετέπειτα χρόνια δεν έχουμε καμία πληροφορία, ούτε έχουν έρθει στο φως νεώτερα ευρήματα από ανασκαφές.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν στη Δήλο το 1873 και συνεχίζονται ως τις μέρες μας από την Γαλλική Σχολή Αρχαιολογίας.
Το νησί της Δήλου εδώ και μερικά χρόνια προστατεύεται από την UNESCO, μιας και έχει ενταχθεί στο Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Καΐκια-ταξί μεταφέρουν τους τουρίστες από τη Μύκονο στη Δήλο (διάρκεια διαδρομής: 20 λεπτά)
Περισσότερες πληροφορίες:
:: plato-dialogues.org
|