Greeka.com: Ελλάδα, Ελληνικά Νησιά, Ξενοδοχεία, Διακοπές

Εκκλησίες - ΧανιάΗ Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά: Επιλέξτε προορισμό
Εκκλησίες - Χανιά, Ελλάδα: Πληροφορίες για τις εκκλησίες στα Χανιά στην Κρήτη

 
Η Κρήτη είναι γεμάτη όμορφα μοναστήρια, ξωκλήσια και εκκλησίες, πολλές από τις οποίες είναι ερειπωμένες και έχουν θαυμάσιες τοιχογραφίες και εικόνες που χρονολογούνται Σημαντικά εκκλησιαστικά έγγραφα φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού όπως και παλιά χειρόγραφα αμέτρητης αξίας.

άγρια πλαγιά, και έχει σκαλιστεί εξ'ολοκλήρου μέσα στον βράχο. Μόνο το δυτικό τμήμα της έχει χτιστεί.
 
από το 961 έως και το 1204.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 300 εκκλησίες διεσπαρμένες γύρω από την Κρήτη και πολλές άλλες καθολικές εκκλησίες. Κατά την διάρκεια του 16ου αιώνα ιδρύθηκε  η Κρητική σχολή ζωγραφικής η οποία παρήγαγε πολλά έργα τέχνης ακολουθώντας την βυζαντινή παράδοση.

Πολλοί διάσημοι ζωγράφοι βγήκαν από αυτήν την σχολή και διακόσμησαν τις πολυάριθμες εκκλησίες του νησιού τους όπως και πολλές εκκλησίες σε άλλα μέρη της Ελλάδος.

Ακολουθούν μερικές από τις αναρίθμητες εκκλησίες και μοναστήρια που βρίσκονται διεσπαρμένες σε όλο το νησί.

Εκκλησίες των Χανίων: Άγιος Ιωάννης
 
Η Μητρόπολη των Χανιών

Αυτή η όμορφη και μεγαλόπρεπης μητρόπολη βρίσκεται σε μια πλατεία ανατολικά της οδού Χαλιδών, στην πόλη Χανιά, και έχει χτιστεί γύρω στον 13ο αιώνα.

Έχει τρία τμήματα τα οποία είναι αφιερωμένα διαδοχικά στην Παρουσίαση της Παρθένου, στον Άγιο Νικόλα και στους Τρεις Ιεράρχες.

Η Εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής

Η εκκλησία της Άγιας Μαγδαληνής βρίσκεται στην πόλη Χανιά, στην καινούρια γειτονιά του Χαλέπα.

Έχει χτιστεί σύμφωνα με την Ρωσσοβυζαντινή αρχιτεκτονική, το 1903, κατά την διάρκεια της περιοχής όπου ο Πρίγκιπας Γεώργιος ήταν Ύπατος Αρμοστής.

Η Εκκλησία Αγίων Αναργύρων

Αυτή η πανέμορφη εκκλησία που μοιάζει περισσότερο με ξωκλήσι βρίσκεται πίσω από το Οντεόν και είναι η πιο γοητευτική εκκλησία της Πόλης των Χανίων.

Ήταν ο πρώτος καθεδρικός ναός της Κρήτης και ο μόνος που λειτουργούσε κατά την διάρκεια της οθωμανικής κατοχής.

Οι επισκέπτες θα βρουν μέσα στην εκκλησία θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες και εικόνες αμέτρητης αξίας.

Το Μοναστήρι Χρυσοπηγή

Το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής  η Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται σε ένα μικρό δρομάκι δεξιά του κεντρικού που ενώνει τα Χανιά στη Σούδα, τρία χμ νοτιοανατολικά της πόλης.

Ιδρύθηκε από μια οικογένεια των Χανίων, την οικογένεια Χαρτοφύλακα, γύρω στον 17ο αιώνα. Μια επιγραφή και το οικόσημο της οικογένειας διακοσμούν την είσοδο του μοναστηριού.

Περικυκλωμένο από ένα τεράστιο τοίχο, το μοναστήρι μοιάζει σαν ένα τεράστιο κάστρο, και στο κέντρο του στέκεται η κεντρική εκκλησία, η οποία έχει τρεις θόλους και τρία χωρίσματα και είναι αφιερωμένο στην Ζωοδόχος Πηγή. Το μοναστήρι έχει ένα εργαστήριο όπου φτιάχνονται εικόνες καιεκδίδονται θρησκευτικά περιοδικά.
Το Μοναστήρι Άγιας Τριάδας

Εκκλησίες των Χανίων: Βόλτα στις εκκλησίες των Χανίων: Άγιος Φραγκίσκος

Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας βρίσκεται 15,5 χμ βορειοδυτικά από τα Χανιά, κοντά στο χωριό Κουμάρες, στην περιοχή Ακρωτήρι, περικυκλωμένο από ένα τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς.

Η κεντρική εκκλησία του μοναστηριού έχει χτιστεί σε σχήμα σταυρού, και έχει έναν στρογγυλό θόλο και δυο πλευρικά ξωκλήσια τα οποία είναι αφιερωμένα στη Ζωοδόχος Πηγή και στον Άγιο Γιάννη τον Θεολόγο.

Το πιο εντυπωσιακό μέρος του μοναστηριού είναι η πρόσοψη της, ένα αληθινό θαύμα. Είναι χτισμένη από πέτρες ροζ κοραλλιού και έχει δυο μεγάλες δωρικές κολόνες και μια μικρή κορινθιακή, που σχηματίζουν την είσοδο. Ένα θαυμάσιο καμπαναριό με τρεις καμπάνες στέκεται στην κορυφή της πρόσοψης.

Ο ρόλος του μοναστηριού ήταν σημαντικός κατά την διάρκεια της επανάστασης ενάντιων των Τούρκων. Όταν καταστράφηκα η εκκλησία από τους καταχτητές, οι μοναχοί την ξαναέχτισαν.

Το 1833 το μοναστήρι φιλοξενούσε ένα εσώκλειστο σχολείο που παρέμεινε εκεί για αρκετό καιρό. Μια πανέμορφη βιβλιοθήκη που λειτουργεί και σαν μικρό μουσείο βρίσκεται εκεί, εκθέτοντας παλιά άμφια και σπάνια βιβλία όπως και θαυμάσιες εικόνες του διάσημου θρησκευτικού ζωγράφου Μερκούριου της Σαντορίνης.

Το Μοναστήρι Γκουβέρνετο

Αγία Αικατερίνη

Αυτό το μοναστήρι είναι επίσης γνωστό και ως Παναγιά των Αγγέλων και βρίσκεται στην βόρεια ακτή της περιοχής Ακρωτήρι, βορειοανατολικά των Χανίων, 4χμ πιο βόρεια από το Μοναστήρι Αγίας Τριάδας. 

Ένα είδος οχυρού περικυκλώνει το μοναστήρι που χτίστηκε γύρω στο 1548, και έχει τέσσερις τετράγωνους πύργους στις γωνίες του. Πενήντα κελιά είναι ενσωματωμένα στο μοναστήρι.

Η κεντρική εκκλησία, το καθολικό, στέκεται στο κέντρο, έχει τρεις κυκλικούς θόλους και είναι αφιερωμένη στην Παρουσίαση της Θεοτόκου.

Από την πρόσοψη της εκκλησίας μπορεί κανείς να καταλάβει την μεγάλη Αναγεννησιακή Βενετική επιρροή, με τα διακοσμητικά γλυπτά και τις κολώνες της.

Δυο πλευρικά ξωκλήσια  στέκονται γύρω στην κεντρική εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη η τον Ξένο, και στους Άγιους Δέκα.

Το Καθολικόν η Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Ξένου

Αυτό το ερειπωμένο μοναστήρι είναι το παλαιότερο στην Κρήτη, καθώς χτίστηκε γύρω στον 11ο αιώνα. Βρίσκεται κοντά στο Μοναστήρι Γκουβερνέτο, σε μια


Τα κελιά βρίσκονται γύρω από την αυλή, και στα δεξιά της εκκλησίας, βρίσκεται η είσοδος της σπηλιάς όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης έζησε και πέθανε.

Αυτή η σπηλιά είναι η κοίτη ενός παλιού υπόγειου ποταμού και έχει μέγεθος 1500 τ. χμ. και μάκρος 135μ. Υπέροχες σταλακτίτες και σταλαγμίτες διακοσμούν την σπηλιά και μια λακκούβα γεμάτη νερό, η οποία θεωρείται αγιασμός από τους πιστούς, βρίσκεται στην είσοδο.

Μια τεραστία πέτρινη γέφυρα οδηγάει στο Καθολικό, του οπίου τα πέτρινα και μαρμάρινα ερείπια αξίζουν πραγματικά την επίσκεψη.

Μόνη Γωνίας

Αυτό το μοναστήρι βρίσκεται 1χμ βόρεια του πανέμορφου παραλιακού χωριού του Κολυμπαριού, στην βόρεια ακτή της Κρήτης, 24χμ δυτικά των Χανίων, κοντά στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης.

Η Γωνία χτίστηκε στην διάρκεια του 17ου  σε ένα πανέμορφο σημείο περικυκλωμένο από καταπράσινη βλάστηση και με θαυμάσια θέα. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Παναγιά Οδηγήτρια, και είναι περικυκλωμένη από μια αυλή γύρω από την οποία βρίσκονται τα κελιά των μοναχών, η αίθουσα φαγητού, τα δωμάτια του Ηγούμενου, οι αποθήκες και  τα κελάρια.

Το μοναστήρι είχε μια πλούσια βιβλιοθήκη η οποία κάηκε από τους Τούρκους το 1866. Μόνο μερικά βιβλία ξέφυγαν από την σφαγή, Ένα μικρό μουσείο εκθέτει μια συλλογή σημαντικών Υστεροβυζαντινών εικόνων και έναν θησαυρό άγιων λειψάνων και αλλά αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας.

Το Μοναστήρι της Γωνίας χρησιμοποιήθηκε και ως νοσοκομείο κατά την διάρκεια της Επανάστασης το 1812, και στέγασε ένα ενεργό επαναστατικό κίνημα την γερμανική κατοχή.

Η Μονή της Χρυσόσκαλιτισσας

Αυτή η πανέμορφη ασβεστωμένη μονή χτίστηκε πάνω σε έναν βράχο, στο σημείο μιας παλιάς μοναστικής κοινότητας, στην δυτική ακτή της Κρήτης, 72 χμ νοτιοδυτικά των Χανιών.

Η θέα από εκεί είναι αληθινά εκπληκτική. Η κεντρική εκκλησία έχει δυο ναούς, οι οποίοι είναι αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στην Αγια Τριάδα. Μερικά δωμάτια προς ενοικίαση είναι διαθέσιμα στον μικρό εποικισμό του ιδίου ονόματος που βρίσκεται κοντά στην μονή.

Περισσότερες ερειπωμένες η καλοδιατηρημένες εκκλησίες και ξωκλήσια βρίσκονται στον δήμο Χανίων. Ένα από αυτά είναι η Ροτόνδα του Αρχάγγελου Μιχαήλ που βρίσκεται στο χωριό της Κάτω επισκοπής, 10χμ νότια του Κολυμπαριού, και έχει ένα όμορφο πάτωμα μωσαϊκών και ανεκτίμητες τοιχογραφίες δημιουργημένες από Βυζαντινούς καλλιτέχνες κατά τον 12ο αιώνα. 

Επίσης άξιο επίσκεψης είναι οι πανέμορφες τοιχογραφίες του 15ου στην Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Αλικιανός, 13χμ νοτιοδυτικά των Χανίων, και τα τέλεια μωσαϊκά της σύγχρονης εκκλησίας του Σουγιά, που προέρχονται από μια ερειπωμένη πρώιμη Χριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα.
 
Αγία Μαγδαλινή
 
Άγιος Ρόκος
 
Προφήτης Ηλίας - Επισκοπή

Αγία Τριάδα Τσαγκάρογλου
 
Εκκλησία της Παναγίας στη Σπηλιά
 
Εκκλησάκι στα Νοπήγεια

Μητρόπολη
 
Εκκλησία Άγιου Φραγκίσκου
 
Εκκλησάκι Αγίας Αικατερίνης

Πλατεία Μητρόπολης
 
Μονί Γκουβερνέτου
 
Κωδωνοστάσιο Αγίου Νικολάου

Αρχάγγελος Μιχαήλ
 
Μοναστήρι Γωνιάς
 
Εκκλησία Αγλιου Ρόκου

Άγιος Νικόλαος
 
Πέτρινο εκκλησάκι της Παναγίας στη Σπηλιά
 
Παναγία Μυρτιδιώτισσα
 
.............................................................................................................................................
Επιστροφή:
+ Χανιά - Αρχική Σελίδα
+ Γενικές πληροφορίες
+ Ταξίδι - Κρήτη
+ Ελλάδα - Αρχική Σελίδα

Περισσότερα:
+ Ξενοδοχεία
+ Φωτογραφίες
+ Καιρός
+ Χάρτης
+ Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
+ Πτήσεις
+ Πλοία
Σχετικά:
+ Χωριά
+ Παραλίες
+ Εκκλησίες
+ Μουσεία
+ Αρχιτεκτονική

  Ελλάδα > Κρήτη > Χανιά > Εκκλησίες - Χανιά αρχή σελίδας
 

   
Δημιουργία και Copyright GREEKA & Φωτογραφία 360.GR Επιλέξτε έναν προορισμό